Zastavit televizi Z1 byla hloupost, tvrdí s odstupem její majitel

Praha - Koncem ledna tohoto roku skončilo po dvou a půl letech vysílání zpravodajské televize Z1. Stanice se potýkala s finančními problémy, jen loni prodělala přibližně 100 milionů korun. Generální ředitel finanční skupiny J&T Patrik Tkáč, která Z1 vlastnila, se ale přesto domnívá, že zastavit projekt s více než 150 lidmi na palubě byla hloupost. Řekl to v rozhovoru pro MF Dnes.

Nápad ukončit vysílání Z1 prý padl již v prosinci minulého roku. „Přes Vánoce jsme přemýšleli o tom, co je správné a co ne. A na úrovni vlastníků skupiny se zrodilo rozhodnutí televizi zavřít. Ale velmi nás to bolelo,“ řekl Tkáč.

Podle něj měli majitelé J&T příliš velké očekávání na všeobecný růst a návratnost investice. „Zavření Z1 nebyl projev krize, ale hlouposti mojí a Dušana (Palcra, nový podílník J&T, pozn. red.),“ uvedl Tkáč.

„Nejhorší scénář by byl: Roční ztráta 200 milionů v Z1, pokračující ztráta ve Spartě, k tomu máme my vysokou osobní spotřebu - kdyby toto trvalo déle, asi bychom řešili, co volit, zda Spartu, nebo Z1,“ nastínil Tkáč už v květnu 2009 v rozhovoru pro Hospodářské noviny. Nakonec se však rozhodl pro televizi.

„Sparta je prostě naše srdcovka. Jenže Dan (Křetínský, šéf Sparty i Energetického a průmyslového holdingu, pozn. red.) každý rok tvrdí, že tento rok už to bude vydělávat,“ popsal se smíchem Tkáč. „Myslím, že se ztráta klubu dá na naše poměry zvládnout,“ dodal.

Vysílání televize Z1
Zdroj: ČT24/Z1