Lidé se možná už letos dočkají nových televizních stanic

Praha - Zástupci nových digitálních televizí si přejí brzký termín vypnutí analogového televizního vysílání, některé dokonce plánují zahájit vysílání svých programů už v tomto roce. K tomu bude moci dojít ovšem až ve chvíli, kdy bude schválen Technický plán přechodu na digitální televizní vysílání (TPP), jakýsi jízdní řád digitalizace, který by měla v nejbližší době projednat vláda. Pokud ho schválí i všichni účastníci řízení, mohli by se lidé v České republice dočkat plného digitálního vysílání do dvou let.

Technický plán přechodu na digitální vysílání (TPP) byl hlavním tématem dnešního pokračování konference Kulatý stůl o digitalizaci, kterou pořádal pod názvem Restart české digitalizace již tradičně server digizone.cz. Debatovalo se ale také o technologických komplikacích, přípravě informační kampaně, očekávání nových televizních stanic nebo nejbližší budoucnosti veřejnoprávního multiplexu.
 
Mluvčí konference se jednotně shodli na tom, že se podařilo překlenout napjatou situaci, která zavládla po posledním setkání v Českém Krumlově, a konečně vyřešit základní problémy české digitalizace (licenční řízení a diginovela vysílacího zákona). „Změna je významná,“ pochvaluje si dnešní situaci předseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Václav Žák. Podle něj se teď, ve chvíli, kdy se každý účastník procesu věnuje své oblasti, všechno může ubírat směrem ke zdárnému konci.
 
Zásadním okamžikem dalšího vývoje bude podle všech přítomných schválení TPP, jehož finálním zněním by se měla v nejbližších dnech a týdnech zabývat vláda. Pokud budou s jeho zněním spokojeni i dva největší komerční vysílatelé Nova a Prima, kteří dosud připojení svých podpisů k TPP odmítali, začnou některé nové televize vysílat už letos. V nabídce digitálních multiplexů by se během letošního roku měly objevit například TV Barrandov nebo Z1. Start Febio TV se bude podle ředitele pro strategický rozvoj Petra Sládečka odvíjet od TPP. Jeho schválení bude také znamenat posun pro Českou televizi, která bude moci pokračovat v dostavbě a spouštění veřejnoprávního multiplexu.
 
Podle Zdeňka Duspivy, národního koordinátora pro digitalizaci, teď  leží největší díl odpovědnosti na státu. Aktivizace role vlády je podle něj nutná, a to nejen s ohledem na potřebu strukturované a funkční informační kampaně, která by podle představ státních orgánů měla být stejným dílem financována veřejným i soukromým sektorem. Na straně státu by měla celková částka činit, diginovelou již dříve zajištěných, 200 milionů korun.
 
Vláda se musí vypořádat především s TPP a v parlamentu by do konce roku mělo, podle slov ředitele sekce elektronických komunikací a poštovních služeb ministerstva průmyslu a obchodu Jana Dubna, dojít ke schválení novely zákona o elektronických komunikacích. Ta by nově umožnila vlastnické křížení (např. provozovatele digitální sítě i držitele licence k vysílání) a pomohla vyřešit drobné úpravy kmitočtového spektra, které by urychlily zavedení mobilního televizního vysílání DVB-H.
 
Konference, jíž se zúčastnili všichni důležití hráči české digitalizace, byla rozdělena do třech tematických sekcí. První část se věnovala zhodnocení 100 dní fungování digitální novely, druhá pak patřila budoucnosti komerčních projektů. Diskusi pak zakončilo téma veřejnoprávního multiplexu, který by mohl být na celém území spuštěn před koncem roku 2010.