Za český WikiLeaks může hrozit až 8 let vězení

Praha – V úterý Česká pirátská strana spustí českou obdobu serveru WikiLeaks, který zveřejňuje utajované dokumenty americké administrativy. Český server má i svůj název – PirateLeaks.cz a první dokumenty mají spatřit světlo světa již při spuštění serveru. Budou se týkat vzniku zákonů v České republice. Autoři ohlašují zájem o „utajené nebo cenzurované materiály, které mají politický, etický, diplomatický nebo historický význam a dosud nebyly zveřejněny“. Texty by měly přicházet nejen z úřadů a z ministerstev, ale i z radnic. Autoři mluví o snaze podpořit otevřenost v české politice na všech úrovních. Nicméně experti už diskutují, jestli iniciativa nepřekračuje české zákony, podle některých odborníků jim může hrozit až 8 let vězení.

Koordinátor Jakub Michálek si za projektem stojí: „Úřady mají povinnost dokumenty zveřejňovat, pokud je o ně někdo požádá, samy by je měly dát na internet, aby se na ně všichni podívali, měly by otevřít své hospodaření, zavést transparentní účty.“ A dokud na to nepřistoupí, chystá se to PirateLeaks dělat za ně a navíc k tomu slibuje ověřit autenticitu dokumentů a zaručit anonymitu zdrojům. Podle právníka Vladimíra Smejkala ale riskují v nejhorším případě až 8 let vězení. 

Z tiskové zprávy České pirátské strany

PirateLeaks bude úzce spolupracovat s renomovanými médii, kterým umožní přednostní přístup k dokumentům. „Pro začátek představíme dosud nezveřejněné materiály, které se úzce vážou k našemu programu a ke způsobu, kterým se u nás přijímají zákony,“ řekl Michálek. U dokumentů chce Pirátská strana ve spolupráci s médii a odborníky ověřovat jejich autenticitu a umožnit jim podílet se na přípravě zveřejnění. "Dokonce už teď, před spuštěním projektu, dostáváme materiály," dodal.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Vladimír Smejkal, právník

„Pokud vy jste například účastníkem řízení, samozřejmě máte právo je zveřejnit, ale nemůžete se vloupat do počítače úřadu nebo do vašeho šuplíku ve vaší ložnici a tyto dokumenty tam zveřejnit.“

Mluvčí kriminální policie Pavla Kopecká tvrdí, že v současné době není možné postihovat server nebo samotné založení toho serveru: „My můžeme postihovat jen jednání, které bude v rozporu s naším právním řádem, a to konkrétně zveřejnění některých dokumentů.“ A projektu, pokud by se pohyboval v mezích zákona, se zastal mluvčí ministerstva spravedlnosti Pavel Novák: „Pokud nebudou zveřejňovány materiály, které by ohrozily bezpečnost země či konkrétních osob, a bude dodržena ochrana osobních údajů, může tento projekt vytvořit tlak na větší transparentnost, a tím i snížení korupčních příležitostí.“ 

PirateLeaks není ve svých aktivitách úplně první. Například aktivista Stanislav Penc zveřejnil na internetu databázi lidí, o které se zajímala někdejší komunistická StB. Penc nicméně narazil na Úřad pro ochranu osobních údajů a kvůli údajnému porušení zákona mu úřad hrozí milionovou pokutou.

Jakub Michálek
Zdroj: ČT24