Český WikiLeaks odstartuje už příští týden. Šokuje?

Praha – Česká varianta serveru WikiLeaks, nazvaná PirateLeaks.cz, odstartuje v úterý 21. prosince. Serveru Česká pozice to řekl Jakub Michálek z Pirátské strany, která za projektem stojí. Web by měl podle jeho slov hned po zvěřejnění publikovat několik bizarních dokumentů týkajících se České republiky. Autoři očekávají vlnu kritiky, na kterou jsou připraveni. Pro jistotu budou k dispozici i záložní kopie webu.

Pirátská strana si od spuštění slibuje, že by mohla změnit způsob fungování českých úřadů a české společnosti. „Co se týče otevřenosti, jsme bohužel daleko za západní Evropou a PirateLeaks je projekt, který by to měl změnit,“ věří Michálek, který je připraven i na vlnu kritiky. Ta však podle něj bude pouze dočasná.

„Internet tady je, na tom už žádný politik nic nezmění.“ Existovat proto bude i pět mirrorů, tedy stránek, které budou obsah webu zrcadlit. Autoři tím podle Michálka chtějí docílit toho, aby je česká vláda ani žádná jiná instituce nemohla vypnout.

PirateLeaks budou mít několikačlenný tým složený z editorů a správců, jenž bude klást největší důraz na zpracování dokumentů a utajení zdrojů. Správci přitom zajistí pouze technickou strukturu, a k dokumentům se tak nedostanou. Na editorech naopak bude ověřovat autenticitu materiálů ke zveřejnění. „Všechny dokumenty důkladně ověříme a zjistíme, zda neohrožují zájem České republiky, životy, majetek či zdraví. Nebudeme zvěřejňovat ledabyle,“ upřesnil Michálek.

Financování PirateLeaks

Provozovatele PirateLeaks bude moci podpořit kdokoliv odesláním peněžního daru na jejich účet. Čtenáři si budou moci na adrese ucet.piratskastrana.czověřit, jak se s jejich dary nakládá.

Samotné dokumenty se mají dotýkat celého Česka, některé však budou i lokálního charakteru. Michálek, jemuž někteří přezdívají „český Assange“, dodal, že se chce vyhnout chybě, kterou udělal WikiLeaks. Ten omezil své pole působení na velké kauzy a lokální záležitosti zcela opomněl.

Wikileaks
Zdroj: ČT24