ČT spouští digitální opakovač pro Žďár nad Sázavou

Žďár nad Sázavou - Česká televize dnes spouští digitální opakovač Žďár nad Sázavou – Harusův vrch, Českému telekomunikačnímu úřadu (ČTÚ) se již podařilo pro digitální zemské vysílání ČT z tohoto stanoviště dořešit mezinárodní kmitočtovou koordinaci. Následně 6. ledna 2011 ČT na Harusově vrchu vypne analogové zemské vysílání ČT2 a přeladí analogové zemské vysílání ČT1, neboť v některých lokalitách zejména na Jihlavsku docházelo k rušení digitálního zemského vysílání ČT z Pardubic – Krásného na 32. kanálu.

Digitální zemské vysílání České televize – multiplex veřejné služby se všemi čtyřmi programy ČT, doplňkovými digitálními službami a sedmi stanicemi Českého rozhlasu – bude z Harusova vrchu ode dneška šířeno na 29. kanálu v rámci lokální jednofrekvenční sítě (SFN) v územní oblasti Brno. Signál posílí dostupnost sítě 1 ve Žďáru nad Sázavou a nejbližším okolí.

Jakmile bude analogové vysílání ČT2 na 49. kanálu ve čtvrtek 6. ledna 2011 definitivně ukončeno, přesune se analogové vysílání z dosavadního 32. kanálu na uvolněný 49. kanál (na něm bude analogový signál ČT1 k dispozici jen do konce března 2011, kdy bude vypnut) a současně bude snížen vyzářený výkon ČT1 ze současných 80 kW na 20 kW, čímž se sníží dosah signálu, aby se zabránilo vzájemnému rušení s jinými vysílači využívajícími 49. kanál.

Analogové zemské vysílání ČT2 z vysílače Žďár nad Sázavou – Harusův vrch je již od 6. října označené piktogramem a od 5. listopadu i textovou lištou s bližšími informacemi o vypnutí. Diváci tedy snadno poznají, že přijímají signál, jehož vypnutí se blíží.

Současně s vypnutím analogového vysílače ČT2 Žďár nad Sázavou – Harusův vrch se 6. ledna 2011 definitivně odmlčí také závislé analogové převaděče ČT2 Bystřice nad Pernštejnem (51. kanál) a ČT2 Přibyslav (39. kanál). Na signálu z Harusova vrchu závislé analogové převaděče ČT1 Přibyslav (27. kanál) a ČT1 Rožná (37. kanál) budou nejprve během krátké výluky po 6. lednu příštího roku přeladěné na jiný zdroj a následně k 31. březnu 2011 ukončí provoz.