Na ČT2 ubude sportu, prim bude hrát kultura

Praha - Druhý program České televize bude od příštího roku vysílat výrazně méně sportovních pořadů, které zůstanou doménou sportovního kanálu ČT4. Na druhém programu veřejnoprávní televize příští rok naopak dostanou přednost pořady o kultuře, historii, vědě či společenských otázkách. Každý všední den bude ve znamení jiného žánru. ČT2 bude mít od ledna také novou grafiku. Programová změna je součástí restrukturalizace České televize. V jejím rámci také ČT příští rok zřídí oddělení vývoje, od kterého si vedení veřejnoprávní televize slibuje zprůhlednění jednání s autory a tvůrci o nových programových projektech.

„Program ČT2 bude očištěn od sportovních pořadů,“ prohlásil generální ředitel ČT Jiří Janeček. Podle něj budou výjimkou pouze ty sportovní pořady, na které se vztahují dlouhodobé smlouvy a nelze je na ČT2 přestat vysílat ze dne na den. Na druhém programu budou vysílány pouze některé významné sportovní události, jako jsou například olympijské hry. „Pravidelné vysílání sportovních přenosů definitivně přechází na ČT4,“ uvedl výkonný ředitel ČT Jan Mrzena.

Nové heslo ČT2 zní: „Dvojka nesportuje“. Jelikož digitální signál pokrývá celou republiku, lze veškeré sportovní pořady přesunout na digitální kanál ČT4 a ČT2 ponechat kulturnímu obsahu.

Reportáž Marty Machkové (zdroj: ČT24)

Každý všední den má své téma

Každý všední den bude mít ČT2 své základní téma, které se promítne do celého programu. Pondělí bude patřit historii, úterý evropským tématům a středa umění. Čtvrtečním tématem budou lidé a společnost a pátek bude na ČT2 ve znamení přírody a vědy. Všední odpoledne na ČT2 zahájí ve 12:00 pořad Hudební návraty, po kterém bude následovat Televizní akademie. Tu budou mít odpoledne na starosti moderátoři Václav Žmolík, Jan Kovařík, Jitka Novotná, Zuzana Burešová a Petr Horký.

Od 15:55 bude ČT2 vysílat pořad Osobnost na Dvojce, po kterém od září příštího roku přijde na řadu pořad Soutěžíme s Dvojkou. Podvečer bude ve znamení Cestování s Dvojkou, Hudebního setkání na Dvojce a půlhodiny pro mládež, kdy bude ČT vysílat pořady Game Page, Kosmopolis, Sabotáž, Musicblok a Medúza. Večery budou na ČT2 patřit mimo jiné historických dokumentům, evropskému filmu, divadelním představením a přírodopisným dokumentům.

ČT příští rok zřídí oddělení vývoje programu

Česká televize vytvoří jediné kontaktní místo, které bude o programových otázkách komunikovat s autory a výkonnými umělci. Ředitelství vývoje bude shromaždovat náměty tvůrců. „Tvůrci pak dostanou odpověď, jestli je jejich pořad vzatý do výroby, nebo je odmítnutý,“ přiblížila ředitelka vývoje programu a programových formátů ČT Andrea Majstorovičová.

Nový systém tvorby programu má podle Majstorovičové fungovat tak, že si programové oddělení u vývoje objedná pořad, který by chtělo zařadit do vysílání. Šéfdramaturg pak osloví tvůrce, aby nabídli své náměty. Programové oddělení se poté rozhodne, který pořad půjde do výroby. „Vývoj ale nebude pasivně čekat na to, až co mu řekne program, ale role vývoje je, aby byl prostředníkem mezi tvůrci a programem. Bude reagovat na to, co chtějí tvůrci,“ podotkla Majstorovičová.

Logo ČT2
Zdroj: ČT24/Markéta Sandanusová
Vydáno pod