Češi stále více upřednostňují satelitní a kabelové televize

Praha - Zhruba o sedminu loni klesl počet českých domácností sledujících televizní programy prostřednictvím pozemních vysílačů. Naopak o 25 % stoupl počet domovů se satelitní televizí a o téměř 50 % domácností s kabelovou televizí. Vyplývá to z průzkumu agentury GfK a společnosti SES Astra, která provozuje síť satelitů pro TV vysílání.

Počet domácností, které využívají vysílání šířeného prostřednictvím pozemních vysílačů, loni meziročně klesl o 14,8 procenta na 2,58 milionu. Počet domácností s kabelovou TV stoupl o 25,5 procenta na 920 000, počet domovů se satelitní televizí narostl loni meziročně o 47,8 procenta na 710 000. Průzkum na rozdíl od předchozích let registruje i uživatele televize přes internet, kterých bylo podle průzkumu 30 000.

Vyjádřeno v procentech, televizní vysílání přes pozemní vysílače využívá 60,9 procenta domácností z celkového počtu 4,2 milionu. Ke kabelovým sítím je připojeno 21,6 procenta domácností, k satelitnímu vysílání má přístup 16,8 procenta domácností.

Český televizní trh prochází v současné době technologickou změnou v podobě přechodu od tradičního letitého zemského TV vysílání k jeho kvalitnější digitální podobě. Nutností pro budování digitálních sítí je vypínání analogových vysílačů, které by mělo skončit podle návrhu Českého telekomunikačního úřadu do listopadu 2011.