Galerie Leica zřejmě letos ukončí svůj projekt galerie ve vlaku

Praha - Podle ředitelky Leica Gallery Prague Jany Bömerové nebude galerie schopna dál originální projekt financovat, protože jí nezaplatil sponzor. Vlak proto nezamíří na podzimní plánovanou návštěvu Německa, ale zůstane v Česku, aby ho mohli diváci naposled navštívit.

Letos je v galerijním vlaku instalovaná výstava fotografií filmového režiséra Wima Wenderse a jeho ženy Donaty.

Wima Wenderse zná veřejnost především jako režiséra filmů Million Dollar Hotel a Buena Vista Social Club, v galerijním vlaku se v Čechách poprvé představuje i jako fotograf. Vystavované fotografie zachycují natáčení právě těchto snímků. Autorkou části fotografií je Wendersova manželka Donata. „Začala možná fotit tak trochu z nudy, ale její fotografie jsou velice dobré,“ komentuje práce režisérovy manželky Pavlína Pořízková z Leica Gallery Prague.

„Letos jsme se rozhodli ukázat něco, co představí fotografii z úplně jiného hlediska, což je filmová fotografie,“ dodává k instalaci ředitelka galerie ve vlaku Jana Bömerová. V galerii se proměnily tři vlakové vagóny, každý z nich nabízí jiné téma. Kromě snímků z natáčení se úplně poprvé představují i fotografické klipy, tedy snímky, které Wenders nafotil přímo z plátna, případně z televize. K tomu Pavlína Pořízková dodává: „U nás se tohle nikdy nevystavovalo. Je to vlastně trend rozvíjející se v zahraničí a je dosti oblíbený.“

Během čtyř měsíců výstavu viděly desítky tisíc lidí, což ředitelka galerie Jana Bömerová komentuje slovy: „Jsem překvapená, jak mladé publikum Wenders přitahuje.“ K celkové myšlence galerie ve vlaku Markéta Krausová z tiskového odboru Českých drah říká: „Nám jde především o to, aby lidé na nádraží netrávili jen čas nutný k nákupu jízdenky a rychlého běhu na vlak.“
Z Lovosic se galerijní vlak přesune do Liberce, Ústí nad Labem, České Lípy, Prahy a své putování zakončí v říjnu v Brně.