Finalisté Ceny Jindřicha Chalupeckého vystavují ve čtyřech pražských čtvrtích

Praha - Díla pěti českých výtvarníků a výtvarnic do 35 let, z nichž jedno bude v polovině listopadu oceněno letošní Cenou Jindřicha Chalupeckého, jsou vystavena v pěti pražských nezávislých galeriích. Soubory, ve kterých dominují instalace a videoart, budou k vidění do 2. prosince.

Po loňském brněnském ročníku budou letošní výstavy i vyhlášení probíhat v Praze. Každý z finalistů, které vybrala odborná porota v červnu z celkem 66 výtvarníků a skupin, dostal pro svou prezentaci jednu galerii; v galerii NoD představuje své 15minutové video Teorie práce Zbyněk Baladrán a v přilehlém prostoru galerie Etc se odehrává multimediální představení Jana Nálevky Je to tak. Prostory smíchovské Galerie Jelení zaplnila videa a instalace Evy Koťátkové s tematikou domova a soukromí, Jakub Hošek vystavuje své obrazy a instalace s ornamentálním a kaligrafickým charakterem ve vinohradské galerii A.M. 180 a v Galerii Entrance sídlící v jedné z karlínských hal představuje své Stěhování Pavla Sceránková.

O tom, kdo získá odměnu 150 tisíc korun a šestitýdenní stipendijní pobyt v New Yorku stejně jako v minulosti například František Skála (1991), Petr Nikl (1995) nebo Michal Pěchouček (2003), rozhodne 14. listopadu sedmičlenná porota složená z českých i zahraničních umělců a teoretiků.

Výroční prestižní cena pro mladé výtvarné umělce s českým státním občanstvím byla založena v Lánech 27. května 1990 z podnětu Václava Havla, akademického malíře Theodora Pištěka a básníka a výtvarníka Jiřího Koláře. Nese jméno filozofa a výtvarného i literárního kritika Jindřicha Chalupeckého, který na sklonku života souhlasil s vypsáním ceny pod svým jménem.

Soutěž pořádá občanské sdružení Společnost Jindřicha Chalupeckého s voleným výborem a porotu jmenovanou na tři roky. Tvůrci mohou své dílo přihlásit sami nebo být nominováni odborníky z oblasti výtvarného umění.

Vydáno pod