Nominace na ceny Magnesia Litera byly zveřejněny

Praha - Na výroční literární ceny Magnesia Litera za loňský rok bylo oproti předchozím ročníkům nominováno nebývale mnoho prvotin. Na tento fakt upozornili organizátoři z občanského sdružení Litera, které ocenění dotované pro absolutního vítěze částkou 200.000 korun vyhlašuje.

Šanci zvítězit v kategorii objev roku mají Markéta Pilátová za knihu Žluté oči vedou domů, Jonáš Hájek za Suť, Martina Lustigová za biografii Karla Kramáře a Petr Kučera za překlad románu tureckého nositele Nobelovy ceny Orhana Pamuka nazvaného Jmenuji se červená.

Za stejnou knihu byl Kučera nominován rovněž v kategorii za překlad, kde jsou jeho konkurenty Petr Zavadil za překlad knihy V těle světa španělského básníka Andrése Sáncheze Robayany a německy píšící autorky maďarského původu Terézie Moraové.

V kategorii dětské literatury mají šanci zvítězit Marka Míková za publikaci Knihafoss, Petr Sís za Zeď a Zahrádky Petra Nikla. V oblasti naučné literatury mohou bodovat Zdeněk K. Slabý s Petrem Slabým za publikaci Svět jiné hudby II., Vojtěch Lahoda s monografií Emila Filly a Vratislav Vaníček za knihu Soběslav I.

Cenu Litera za prózu mohou dostat Lubomír Martínek za knihu Olej do ohně, Petra Soukupová za knížku K moři či Eliška Vlasáková za novelu Jedním okem. V kategorii poezie byli nominováni Zbyněk Hejda za Sny…, Milan Děžinský za Přízraky a Tašo Andjelkovsi za Spálov.

V publicistické kategorii nominaci získali Petr Placák za knihu Fízl, Václav Cílek za Borgesův svět a Aleš Palán za knihu rozhovorů Být dlužen za duši.

V kategorii nakladatelský čin se o vítězi rozhodne mezi Spisy Franze Kafky, Sigmunda Freuda a Korespondencí Boženy Němcové.

Výsledky budou vyhlášeny 20. dubna v Městské knihovně v Praze. Ceremoniál moderovaný písničkářem Janem Burianem v přímém přenosu odvysílá Česká televize na kanálu ČT2.