Janáčkův máj: Poprvé balet a také Vojtěch Dyk

Ostrava – Do Ostravy míří špičkoví hudebníci. Mezi prvními přijede španělský dirigent Manuel Hernández Silva, který bude dirigovat Janáčkovu filharmonii Ostrava na zahajovacím koncertu Janáčkova máje. Mezinárodní festival k poctě jednoho z nejslavnějších českých hudebníků Leoše Janáčka začne 22. května v bývalém plynojemu, nyní aule Gong, jeho Sinfoniettou. Pokračovat bude klavírním koncertem Edvarda Griega v podání norského klavíristy Christiana Ihle Hadlanda a pak suitou z baletu Manuela de Falla Třírohý klobouk.

Zahajovací koncert mezinárodního hudebního festivalu Janáčkův máj, který má téměř čtyřicetiletou tradici a patří k největším v Česku, je už vyprodaný, podobně jako několik dalších. Třeba vystoupení Ivy Bittové a Vojtěcha Dyka se souborem Musica Florea a chlapeckým pěveckým sborem Boni pueri. Na programu mají mimo jiné Requiem současného skladatele Aleše Březiny, které je věnováno obětem světových válek.

Velkou hvězdou festivalu je vedle norského klavíristy mladá sopranistka z Jihoafrické republiky Pretty Yende, která si získala publikum i kritiky v Metropolitní opeře. Nyní je sólistkou milánské operní scény La Scala. Recitál bude mít 26. května v Divadle Antonína Dvořáka. Festival získal také Julii Fischer, kterou hudební kritici nazývají houslovým talentem století. Na koncertě v ostravském kulturním domě zahraje 28. května i Bohuslava Martinů. „Sama přišla s tím, že by na svém recitálu chtěla zahrát jeho Sonátu pro housle a klavír,“ uvedl mluvčí organizátorů festivalu Petr Bohuš.

Světovou hvězdou je i houslistka Hana Kotková, která se specializuje na hudbu 20. století. Na koncertě 2. června zazní vedle Leoše Janáčka a Bohuslava Martinů také hudba Philipa Glasse. „Objednali jsme si u ní Glassův 2. houslový koncert, který je inspirovaný Vivaldiho koncertem Čtvero ročních období,“ uvedl ředitel festivalu Jaromír Javůrek.

Iva Bittová při křtu alba Zvon (2012)
Zdroj: Martin Straka/2media

Sólistou závěrečného koncertu, který bude 11. června, je japonský klavírista Sakata Tomoki, který zahraje náročný klavírní koncert Es dur Ference Liszta.

Novinkou bude na festivalu vystoupení členů baletního souboru Národního divadla. „V režii tanečníka a choreografa Petra Zusky přivezou taneční představení na hudbu Karla Kryla, Vladimíra Vysockého a belgického písničkáře Jacquese Brela za doprovodu jejich zdigitalizovaných nahrávek,“ řekl Javůrek.

Janáčkův máj letos nabízí asi dvacet koncertů, kromě Ostravy také v Opavě, Hradci nad Moravicí, Kravařích, Ludgeřovicích a v Českém Těšíně. Začíná 22. května a končí 11. června.