Eva Urbanová zahájí 50. ročník Smetanovy Litomyšle

Litomyšl - Jubilejní 50. ročník mezinárodního operního festivalu Smetanova Litomyšl 18. června zahájí opera Bedřicha Smetany Libuše. V titulní roli se představí pěvkyně Eva Urbanová, soubor opery Národního divadla v Praze bude vést dirigent Oliver Dohnányi. Během zahajovacího večera největšího festivalu klasické hudby pod širým nebem v České republice bude v hledišti sedět i první dáma Livia Klausová. V dalších 17 festivalových dnech diváci zhlédnou 25 pořadů, mezi nimiž figuruje i balet nebo oratoria.

Jak upřesňuje umělecký ředitel festivalu Vojtěch Stříteský, festival se koná již od roku 1949, 50. ročník ale vychází až na letošní rok z důvodu pauz v letech 1951, 1966-1973 a 1975. Organizátoři připravili velký reprezentativní program, v němž se představí nejvýznamnější české soubory a vokální špička. Diváci si zakoupili již 20 tisíc vstupenek.

Letošní Smetanova Litomyšl se soustředí zvláště na slavnostní díla a tvorbu skladatele, jehož jméno nese ve svém názvu. Smetanova díla budou uvedena od 18. června do 5. července, kdy festival končí, celkem šestkrát. Pražské Národní divadlo na festival připravilo rovněž novou inscenaci Prodané nevěsty v režii Magdaleny Švecové. Tvorba Bedřicha Smetany zazní i v cyklu symfonických básní Má vlast v provedení České filharmonie s dirigentem Liborem Peškem. 

„Dlouhodobě usilujeme o to, aby do Litomyšle zavítala Magdalena Kožená, letos už to vypadalo nadějně, věřím, že v roce 2010 to vyjde. Zpívala zde v roce 1997, to ale ještě zdaleka nebyla tak slavná,“ říká Stříteský a dodává, že festival usiluje i o mnoho zahraničních interpretů. Ti jsou ale zejména v této době vytíženi na jiných festivalech.

Návštěvníci se dočkají i světové premiéry oratoria Mojžíš české skladatelky Sylvie Bodorové, které vzniklo speciálně pro jubileum. V díle inspirovaném Starým zákonem vystoupí 3. července mimo jiné Gabriela Beňačková.

Zastoupeny budou i další hudební formy. Klasický balet Romeo a Julie Sergeje Prokofjeva uvede Národní divadlo v Brně, velká oratorní díla zastoupí Requiem Antonína Dvořáka s Dagmar Peckovou a Českou filharmonií. Vloni zesnulého Petra Ebena připomene jeho varhanní skladba Job, v níž bude ze Starého zákona číst skladatelův syn, herec Marek Eben. Mimořádným projektem bude pořad Gershwin - Bernstein s oblíbenou Rapsodií v modrém v podání tureckého pianisty Fazila Saye.