Rubrika Kultura

Umění je určitým způsobem elitářské, míní kunsthistorička Nekvindová

Jaká je role výtvarného umění v jednadvacátém století, kde plátnům konkurují multimédia a virtuální svět? U příležitosti světového dne umění, který připadá na narozeniny renesančního malíře Leonarda da Vinciho, tedy na 15. dubna, se nad otázkou zamyslela kunsthistorička Terezie Nekvindová. Setkání s originálním obrazem digitalizace nenahradí, domnívá se mimo jiné.

Nabila Baldwinovi revolver ostrými. Zbrojířka má strávit 18 měsíců ve vězení

Hannah Gutierrezová-Reedová, která dohlížela na bezpečnost zbraní při natáčení westernu Rust, půjde na osmnáct měsíců do vězení, rozhodl v pondělí soud v Santa Fe. Porota již v březnu uznala ženu vinnou ze zabití kvůli tomu, že omylem nabila ostrými náboji zbraň, ze které vystřelil herec Alec Baldwin během natáčení v Novém Mexiku. Při nehodě v roce 2021 přišla o život dvaačtyřicetiletá kameramanka Halyna Hutchinsová.

SROVNÁNÍ: Jak katedrála Notre-Dame vstává z popela

Před pěti lety, v podvečer 15. dubna 2019, se v krovu katedrály Notre-Dame rozšířil oheň a plameny zachvátily rozsáhlé části této ikonické pařížské památky. Příčina požáru stále nebyla zcela objasněná, jasné ale je, že chrám Matky Boží v Paříži postupně vstává z popela. Veřejnosti se má Notre-Dame otevřít v prosinci, vnější opravy ale docení už návštěvníci letní olympiády. Jak práce na katedrále pokročily, přiblíží grafika v článku.