Dokument Občan Havel bude uveden na Berlinale

Praha - Celovečerní dokument, který o prezidentu Václavu Havlovi natočil Pavel Koutecký a dokončil Miroslav Janek, bude mít 11. února mezinárodní premiéru na festivalu Berlinale. Do českých kin ho distribuční společnost Aerofilms uvede od 31. ledna ve 12 kopiích, dvě doplní titulky v angličtině. Po dnešní pracovní projekci v Praze to oznámila producentka Jarmila Poláková ze společnosti Film & Sociologie.

Snímek nazvaný Občan Havel s podtitulem Scény z prezidentské kuchyně vznikal sběrným způsobem, kdy Koutecký prvního českého prezidenta ve funkci sledoval od roku 1992 plných 13 let. Vzniklo 45 hodin materiálu, který po dokumentaristově tragické smrti předloni na jaře Miroslav Janek se svou ženou Toničkou ve střižně dokončil. Nepoužité záběry se objeví v rozšířeném projektu, který napřesrok odvysílá TV Nova; půjde o čtyři hodinové díly. Na novinářské projekci byli přítomni i Havlovi spolupracovníci.

„Vždy jsem se jako archivář domníval, že je zapotřebí vše dokumentovat. I proto mě tento projekt oslovil. Znal jsem Kouteckého snímky a přišlo mi, že je to ten správný člověk, který by se toho měl ujmout,“ uvedl ředitel sekretariátu prezidenta Vladimír Hanzel, který natáčení koordinoval.

„Já byl naopak naprosto zděšen z toho, že by měl filmový štáb točit i naprosto důvěrné rozhovory a politická jednání,“ přiznal někdejší Havlův mluvčí Ladislav Špaček. Zpočátku prý ani nevěřil, že by na něco podobného mohl prezident kývnout. „Brzy jsem pochopil, že je to projekt ojedinělý. Je autentickou a pravdivou výpovědí o Václavu Havlovi. Diváci ho ale poznají i z té druhé stránky - jak například srší humorem, vše emotivně prožívá a všechno si musí dopředu nazkoušet,“ řekl Špaček.

I proto si pak řekl, že stojí za to do toho jít, ovšem za předpokladu, že film nespatří světlo světa dřív, dokud všichni jeho aktéři nebudou mimo politiku. „Bohužel se to nevyplnilo - film jde do kin a Václav Klaus je pořád v aktivní politice,“ dodal Špaček.

Podle šéfa Novy Petra Dvořáka je výsledný projekt velmi zábavný, odkrývá osobnost Václava Havla jako politika i velkého člověka, který má smysl pro humor. Prezidentova tajemnice Anna Freimannová přiznala, že měla chuť zastavit natáčení vždy, když prezident recitoval nebo zpíval. „Filmaře jsme vykázali i v rezidenci Bílého domu, když se začalo mluvit o přísně utajovaných skutečnostech,“ uvedl bývalý kancléř Ivo Mathé.

Václav Havel podle Polákové snímek viděl a režisérovi gratuloval. Ocenil prý i rozverně laděný plakát s koláží, na které je vyobrazen s každou ponožkou jiné barvy, s nadměrnou kravatou, květinou v klopě, s českou vlaječkou a „prezidentskou“ fenkou Ďulou na klíně.

Snímek Občan Havel vznikl v produkci společnosti Film & Sociologie, jeho koproducenty jsou společnosti Negativ, Studio KF, FTV a Michael Wolkowitz. Finančně ho podpořil fond kinematografie a Nadace DrAK. Více informací zájemci naleznou na adrese www.obcanhavel.cz.