Gogolovi Hráči v novém nastudování

Praha - Komedii Hráči Nikolaje Vasiljeviče Gogola na závěr sezony nasadilo Divadlo Rokoko. Premiéra hry s Michalem Dlouhým v hlavní roli a v nastudování režiséra Petra Svojtky byla naplánovaná na 21. června. Druhá premiéra se uskuteční v září.

Hráči diváky zavedou do přitažlivého prostředí falešných karbaníků, jejichž šarm je nepřehlédnutelný a filozofie jednoznačná. Podvod tu stíhá podvod, fígle jsou čím dál spletitější a divák je stále překvapován novými odhaleními.

„Lze říct, že Gogolovi Hráči byli předobrazem slavných podvodnických filmů, jako je Podraz, Podfukáři nebo Vabank,“ říká dramaturg Jiří Janků a upozorňuje na podobné zápletky a zvraty, které v Hráčích poprvé bravurně předvedl právě Nikolaj Vasiljevič Gogol. Precizní, překvapivou stavbou a mistrně vedenými dialogy si Gogol vydobyl místo mezi předními světovými dramatiky. A nic na tom nemění, že kromě Hráčů napsal už jen dvě další divadelní hry - Revizora a Ženitbu.

Do hlavní role ústředního podvodníka Ichareva obsadil režisér Petr Svojtka Michala Dlouhého. Sekundovat mu budou Aleš Procházka jako Švochněv, Vasil Fridrich jako Utěšitel a Lukáš Jurek jako Krugel. V dalších rolích se představí Martin Písařík, Jan Szymik, Jan Meduna, Vojtěch Dvořák a jako host vystoupí v roli statkáře Glova Zdeněk Dušek.

Scénografem je Ondřej Nekvasil, výtvarnicí kostýmů Michaela Červenková, autorem hudby Martin Horáček. Jako speciálního poradce pro manipulaci s kartami přizval režisér Romana Štabrňáka. Tento kmenový herec Městských divadel pražských je totiž i skvělým kouzelníkem a iluzionistou.

Gogolovy Hráče má v repertoáru Moravské divadlo v Olomouci. V posledních letech se hráli v Městském divadle v Brně i ve Zlíně, v pražském Divadle Bez zábradlí a v ústeckém Činoherním studiu.