Architekt Neimeyer dostal Řád Čestné legie

Rio de Janeiro - Francie dnes ocenila brazilského architekta Oscara Niemeyera Řádem Čestné legie. Vyznamenání s hodností komandéra předal Niemeyerovi v jeho kanceláři v Copacabaně francouzský velvyslanec v Brazílii Antoine Pouillieute.

Niemeyer, který v sobotu oslaví sté narozeniny, žil ve Francii v letech 1964-1975. Architekt, který emigroval z Brazílie kvůli své náklonnosti ke komunistické straně, zde navrhl například budovu sídla komunistické strany nebo administrativní budovu firmy Renault. Jeho největším dílem však je brazilské hlavní město Brasília. To nechal kompletně vystavět před padesáti lety tehdejší brazilský prezident Juscelino Kubitschek, vnuk českého emigranta, a Niemeyer zde navrhl naprostou většinu staveb.

„Velice mě těší, že jsem dostal toto ocenění od Francie, od lidí, kteří mi tolikrát prokázali přízeň,“ řekl Niemeyer po převzetí vyznamenání. Pouillieute architekta označil za génia kreativního světa.

Řád Čestné legie je nejvyšším francouzským vyznamenáním. Uděluje se za mimořádný vojenský, kulturní, společenský nebo vědecký přínos Francii.