V Benátkách se lidé setkávají v architektuře

Benátky/Praha - Na ekologiii a přírodní materiály, hlavně dřevo, sází společný česko-slovenský pavilon na letošním 12. ročníku Bienále architektury, které začalo v Benátkách. V konkurenci více než 50 expozic nabízí několik modelů architekta Martina Rajniše. Tématem letošního ročníku je „Setkávání lidí v architektuře (People meet in architecture)“. Na různých místech italských Benátek je připraveno 53 národních expozic. Poprvé se přehlídky účastní země jako Albánie, Bahrajn, Írán, Malajsie, Maroko nebo Rwanda.

„Každá země má svůj vyhrazený prostor, ve kterém podle svých představ, odpovídá na letošní téma. Účastníci ukazují svůj vztah k novému společenskému a přírodnímu prostředí, v tomto smyslu jsou si sami kurátory. Naším cílem totiž není ukázat jeden architektonický proud, ale širokou škálu pohledů,“ prohlásila ředitelka bienále Kazuyo Sejima.

Československý pavilon představuje pod taktovkou architekta Martina Rajniše šest realizovaných staveb v Česku - Stodolu Maxov a Věže Blanka a Scholzberg z Jizerských hor, krušnohorskou Věž Mamka, chrudimskou Báru II a Hráň u Slavonic. Výběrem dřevěných staveb sází na tzv. přirozenou architekturu.

„Myslím si, že české zastoupení to zvládlo se ctí. Když člověk vstoupí do naší expozice, tak po dlouhé době, nemá končně pocit, že nebylo dost peněz, nebyl čas. Bienále je přehlídka rozmanitých věcí, nelze hledat nějaký jednotící prvek, i když vše zastřešuje téma, ale toho se architekti drží jen okrajově. Bienále není primárně určeno pro laickou veřejnost, je spíš pro odborníky a je to přehlídka experimentů,“ upozornil v rozhovoru pro ČT24 architekt Adam Gebrian.

Martin Rajniš:

„Přirozená architektura je živá, a proto není výstava navržena jako muzejní expozice, ale jako autentické prostředí.“

Návštěvníci pavilonu jsou nadšeni a jednohlasně poukazují na to, že dřevěná architektura Martina Rajniše přímo vtahuje dovnitř a zahrnuje lidi jakoby do procesu vzniku.

„Už před pavilonem vymezují cestu stěny z “nasucho„ poskládaných prken, jakási zenová stezka, která má přistupujícím divákům odfiltrovat rušivé okolí a naladit je na chystaný zážitek. Divák uvidí celou expozici nejprve průzory mezi prkny, boční stěny výstavního prostoru jsou pokryty zrcadlící fólií, vzniká tak efekt nekonečného prostoru, ve kterém je ve skutečnosti postaveno šest objektů,“ popisuje expozici Magdalena Čechlovská /Hospodářské noviny/.

„Pořád jsme v prostředí, kde jsou přirozené materiály, které mají obrovskou možnost uvést nás zpět k pramenům naší existence v přírodě, prostě přírodním materiálům. Tato tendence letos zazněla v celé řadě pavilonů,“ upozornil Tomáš Vlček. 

Bienále architektury potrvá v Benátkách do konce listopadu, kdy mezinárodní porota také udělí cenu za nejlepší expozici. Už teď je ale známý laureát Zlatého lva za celoživotní přínos - holandský architekt Rem Koolhaas.