Colors of Ostrava zahájily různobarevností

Ostrava - Devátý ročník festivalu Colours of Ostrava odstartoval ve velkém stylu. Špičkoví muzikanti se střídali na pódiích a nabídli širokou hudební paletu plnou zářivých barev. Čtvrteční program ve zvětšeném a komfortnějším areálu zahájili Gypsy Queens and Kings, kteří si několika tisícové publikum okamžitě získali. Pořádnou porci jazzu pak divákům naservírovali Open hands. Program uzavřeli severští Valravn. Organizátoři letos na sever Moravy přivezou dále třeba Iggyho Popa nebo kapelu Cranberries.

„Festival je už taková malá továrna, na které pracuje skoro 700 lidí. Vybudovali jsme velké tribuny, scény, zvětšovali jsme, kde se dalo. Za dobu trvání festivalu jsme získali opravdu dobrou pověst, díky tomu sem jezdí skutečné hudební hvězdy, které následně akci chválí po celém světě. Festival je kladně hodnocen především za dramaturgii, která dává dohromady jakýsi mix kvalitní hudby ze všech žánrů, doplněno divadelními představeními, filmy, duskusními fóry atd.,“ uvedla v rozhovoru pro Studio6 ČT24 ředitelka festivalu Zlata Holušová.

Vrcholem zahajovacího večera bylo jistě emotivní vystoupení kapely Gypsy Queens and Kings včele se zpěvačkou Esmou Redžepovou. Formace roztančila publikum romskou melodičností, která do sebe vstřebala motivy z balkánské, africké, romské a makedonské hudby. „Zpívám už hodně dlouho. V roce 2011 oslavím pětapadesáté výročí začátku hudební kariéry. Tedy pokud se toho dožiji. Co se multikulturnosti týče, můj děda byl Cikán – katolík, moje babička byla židovka, proto mám židovské jméno. Maminka pak byla muslimská cikánka a manžel Makedonec, ortodoxní křesťan,“ vysvětlila zpěvačka.

Po technické pauze si od romských hudebníků hudební žezlo převzali Dulsori, korejští hráči na obrovské bubny, kteří předvedli divoký rituál s kořeny ve 3. století - fyzické bubenické divadlo, přetékající barvami pestrých kostýmů a světel. Zároveň se rozběhl program na dalších festivalových scénách, včetně nové New York City stage upravené ve stylu newyorského klubu. Hned první večer zde zahrál například fajnšmekry očekávaný zpěvák José James.

Předpůlnoční čas patřil projektu zásadní osobnosti současného jazzu, trumpetistovi Eriku Truffazovi a černošskému rapperovi a beatboxerovi Slyi Johnsonovi. „Vlastně nikdy nevíme, velkém festivalu je výborná. Je to na každém koncertu úplně nové,“ uvedl před vystoupením Johnson.

Na jedné z celkem šestnácti neustále pulzujících scén se objevili i téměř identičtí skotští bratři – The Proclaimers, které znají díky písni I’m On My Way hlavně diváci filmu Shrek. „Vypadá to tady jako obrovský mix typů a žánrů hudby. Jsme vážně rádi, že můžeme být součástí takhle zajímavého festivalu,“ nechali se slyšet The Proclaimers.