Double Standard Dennise Hoppera

Los Angeles – Muzeum moderního umění v Los Angeles otevřelo výstavu s názvem Dennis Hopper Double Standard, která režiséra a herce kulturního filmu Bezstarostná jízda představuje také jako výtvarníka. Výstavu, jejímž kurátorem je malíř a režisér Julian Schnabel, připravilo muzeum v rekordním čase pěti měsíců. Vernisáže se Hopper nedožil, zemřel 29. května letošního roku. Jeho tvorbu si návštěvníci mohou prohlédnout do 26. září.

Hopper je autorem obrazů, soch i fotografií. „Dennisova kariéra je celá o umění. Používal všechna média a o tom je i tahle výstava. Jeho díla jsme vystavili společně, neoddělovali jsme třeba fotografie od soch, protože Dennis tak přemýšlel,“ uvedl k expozici ředitel losangelského muzea Jeffrey Deitch.

Toto muzeum bylo pro mého otce vždycky favoritem mezi všemi ostatními, takže si umíte představit, co by to pro něj znamenalo, že tady má výstavu. /Marin Hopperová, dcera/

Reportáž Ivy Němcové (zdroj: ČT24)

Dvě stovky Hopperových děl shrnují celou jeho uměleckou kariéru. „Neměl žádné téma. Věci, které dělal, byly přirozené,“ doplnil kurátor Julian Schnabel. Nejznámějšími Hopperovými kousky jsou fotografie z roku 1960, na nichž mu zapózovali Paul Newman nebo Tina Turner.