Law ve Varech odpočívá. Pak ho čeká 3D Scorsese a dvojka Holmese

Karlovy Vary – „Udělal na mě velký dojem entuziasmus a nadšení lidí na tomto festivalu. Slyšel jsem, jak jedinečný a zvláštní je kvůli publiku, ale nic vás nedovede připravit,“ pochválil hned na úvod tiskové konference karlovarský festival Jude Law. Do Varů přijel včera pozdě večer a s festivalovou atmosférou se seznamoval na narozeninovém večírku Jiřího Macháčka. Z Lawovy poměrně obsáhlé herecké kartotéky se na jeho přání dnes večer promítal snímek Talentovaný pan Ripley. Roli syna amerického loďaře Dickieho Greenleafa v tomto krimálním dramatu označil Law za důležitý zvrat ve své kariéře.

„Nemyslel jsem si nikdy, že nějaký film nebo role může změnit vaši kariéru, či dokonce život, ale Talentovaný pan Ripley byl pro mě velice důležitý. Jednak proto, že mě dovedl k Anthonymu Minghellovi, který je pro mě velkou inspirací a také je to dobrý přítel, jednak proto, že se na mě začala obracet mezinárodní pozornost, kvůli velkým hercům, s nimiž jsem pracoval,“ uvedl Law, jemuž snímek přinesl první nominaci na Oscara.

Zalitoval, že podobné filmy, které nejsou tak komerční a u nichž je třeba přemýšlet, se v takovém rozsahu a s takovým rozpočtem jako Ripley už příliš netočí. Budoucnost evropské kinematografie patří podle něho spíše nezávislé filmařině, která „bojuje proti kamenné zdi anglicky mluvených filmů“, než oblíbeným 3D snímkům.

3D? Potřebuju dobré brýle…

A to přesto, že sám si teď v jednom trojrozměrném zahraje spolu s Christopherem Leeem a Benem Kingsleym. Režie adaptace knihy The Invention of Hugo Cabret (vyšla i česky pod názvem Velký vynález Huga Cabreta) se ujme Martin Scorsese.

„Nebyl jsem žádným velkým fanouškem 3D technologií ve filmu. Ne proto, že by mě nezajímaly, ale protože jsem si myslel, že je to jen takový výstřelek,“ přiznal Law, podle něhož mnohé 3D snímky využívají úspěch Avataru. Musí prý ale uznat, že na 3D něco bude, „když si ho zvolí takový velký režisér jako Scorsese, který film považuje za umění“. „Možná je problém jen ten, že jsem nikdy nenašel žádné 3D brýle, které bych považoval za pohodlné. Je zkrátka potřeba mít dobré brýle,“ přidal návod, jak by si trojrozměrné snímky mohly získat jeho sympatie.

V současné době si Law prý užívá volna, ale v druhé polovině roku ho kromě natáčení Vynálezu Huga Cabreta čeká ještě několik dalších projektů. Chystá se druhý díl Sherlocka Holmese, kde si zahrál doktora Watsona, objevit se má i v novém filmu Stevena Soderbergha Contagion o nebezpečném viru, kde se znovu potká s Mattem Damonem a Gwyneth Paltrowovou, s nimiž si zahrál v Talentovaném panu Ripleym.

Hamlet mě zbavil démonů

Rád by se také častěji vracel na divadelní prkna, na nichž s úspěchem hrál, než ho v roce 1997 objevil film. Nadšené ohlasy diváků i kritiků vzbudila v loňském roce londýnská a později broadwayská inscenace Hamleta, v níž vytvořil titulní roli prince dánského.

„Jedna z nejlepších rad, které jsem dostal, byla od jednoho herce, který také hrál Hamleta. Řekl mi: Ty nehraješ tu roli, ta role hraje tebe. Takže naleznete určitou stránku sami sebe. Velice jsem si užíval těch devět měsíců v Hamletově kůži, podařilo se mi lépe se vypořádat se životem, každý večer jsem na jevišti vyháněl své démony,“ říká o Hamletovi Jude Law. „Když se střetáváte s nejširším a nejnáročnějším partem minimálně pro mou věkovou skupinu, tak se vám najednou spousta dalších rolí nezdá tak těžkých,“ dodal.

Za Hamleta obdržel spoustu divadelních cen, jedno ocenění – i když filmové – mu přibylo do sbírky i dnes večer. Jiří Bartoška mu za silného aplausu diváků předal před projekcí Talentovaného pana Ripleyho Cenu prezidenta festivalu. „Dobrý večer, jsem rád, že jsem mohl přijet. Děkuji,“ řekl Law při přebírání ocenění česky. Ve své řeči připomněl také režiséra Anthonyho Minghellu, s nímž natočil tři filmy (mimo jiné právě Ripleyho) a který před dvěma lety náhle zemřel. „Dnes, když dostávám toto uznání, na něj prostě nemohu nemyslet,“ podotkl Law.

JUDE LAW se narodil v Londýně (* 1972). Už od třinácti vystupoval s divadelním souborem, po maturitě působil na jevištích londýnského West Endu a postupně se uplatnil v prestižních souborech jako Royal Shakespeare Company a National Theatre.

Po úlohách v menších či nezávislých filmech přišel zlomový rok 1997 a s ním role v životopisném snímku Wilde (r. Brian Gilbert), který se hrál v Karlových Varech 1998, krimidramatu Půlnoc v zahradě dobra a zla Clinta Eastwooda a sci-fi Gattaca (r. Andrew Niccol). Role ve snímku Talentovaný pan Ripley o rok později mu vynesla první nominaci na Oscara.

Pracoval s předními režiséry jako Steven Spielberg (Umělá inteligence, 2001), Sam Mendes (kriminální drama Road to Perdition, 2001), Jean Jacques Annaud (Nepřítel před branami, 2001). Role v dramatu Návrat do Cold Mountain (r. Anthony Minghella, 2003) mu mimo jiné přinesla druhou oscarovou nominaci.

Naposledy mohli diváci Lawa vidět v mysteriózním snímku Terryho Gilliama Imaginárium dr. Parnasse (2009) a ve filmové adaptaci románu Sira A.C. Doylea Sherlock Holmes (r. Guy Ritchie, 2009).

  • Robert Downey Jr. (Holmes) a Jude Law (Watson) zdroj: Warner Bros. http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1303/130227.jpg
  • Jude Law na 45. MFF KV podepisuje lahev šampaňského, která bude vydražena a peníze poputují na podporu Centra Paraple. zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1781/178028.jpg
  • Jude Law a Jiří Bartoška zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1780/177948.jpg
  • Jude Law s Cenou prezidenta festivalu zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1781/178027.jpg
  • Talentovaný pan Ripley zdroj: MFF KV http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1780/177943.jpg