Když stát prodá Thermal, koupí ho Rusové, obává se Bartoška

Karlovy Vary – Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech má na svém kontě už pětačtyřicet křížků. Sedmnáct let je jeho prezidentem Jiří Bartoška, který byl také dnes hostem Otázek Václava Moravce, s typickou cigaretou a také plnovousem, který si pěstuje kvůli natáčení štědrovečerní pohádky ČT Mucimustr. Stejně jako před rokem byl tématem hovoru osud hotelu Thermal. „Festival s ním stojí a zaniká,“ prohlásil Bartoška a vyjádřil obavy, že druhá možnost by nastala, pokud by stát hotel zprivatizoval.

„Stát postavil Thermal, není to sice urbanisticky nejšťastnější barák, ale je absolutně funkční pro festival. I když po zprivatizování bude ve smlouvě napsáno: věcné břemeno – mezinárodní filmový festival, kdykoli se to dá jakkoli obejít,“ domnívá se Bartoška.

Vzhledem ke konkurenci, kterou představuje karlovarský festival pro moskevský, se obává, aby hotel nezískal privatizací ruského majitele. „Vary jsou dneska z 80 procent ruský. Kde je záruka, že tenhle hotel nekoupí Rusové? A už příští ročník se s Moskvou o dva dny překrýváme.“

Rozhovor s Jiřím Bartoškou (zdroj: ČT24)

„Může se stát, že 14 dní před festivalem někdo namočí hadr do petroleje, zapálí ho a hodí do výtahové šachty. Udělá minimální pojistnou událost, ale řekne: bohužel, omlouváme se, letošní ročník nemůže být, protože tady trošku hořelo… A jak jednou neuděláme ročník, budeme znovu těžko startovat,“ nastínil možný scénář po privatizaci Thermalu Bartoška.

Ideální by bylo, aby hotel zůstal státní, případně by Bartoška chtěl novému ministrovi kultury navrhnout přeměnu na příspěvkovou organizaci. Přes ni by bylo možné získávat další peníze, které festival potřebuje na investice do zázemí.