Zemský ráj to na pohled získal dvě ceny na MFF v Moskvě

Praha - Dvě ocenění dnes získala na 32. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Moskvě mrazivá komedie Zemský ráj to na pohled režisérky Ireny Pavláskové. Snímek, přijatý do hlavní soutěže, v níž jako předseda poroty zasedl francouzský režisér a producent Luc Besson, zabodoval cenou za herecký výkon pro českou herečku Vilmu Cibulkovou. Film, který v koprodukci s Cineart TV Prague a I/O Post vyrobila Česká televize, obdržel i cenu Mezinárodní federace filmových kritiků (FIPRESCI).

Partnerem Cibulkové při přebírání ceny za nejlepší herecký výkon byl v mužské kategorii albánský herec Nik Xhelilaj, jenž porotu zaujal v německo-albánském snímku Albánec režiséra Johannese Nabera o osudech albánského mladíka v Německu. O obou hereckých cenách porota rozhodla jednomyslně.

Hlavní ocenění moskevského festivalu, zlatý svatý Georgij, patří snímku Bratr venezuelského režiséra Marcela Rasquina, popisujícímu osudy dvou bratrů, hráčů fotbalu, a jejich konfrontaci s realitou každodenního života.

Vilma Cibulková po ocenění:

„Mám dva pěkné pocity. Jeden pramení z toho, že to byl můj první takhle velký a významný festival. Nesmírně mě potěšilo i to, jak naše dost ožehavé téma přijalo mezinárodní i ruské publikum. Příběh filmu se totiž týká našich společných neslavných dějin - ruské invaze v srpnu 1968. Přesto tento příběh vzbudil u diváků velký zájem. Kdyby mi někdo před patnácti, dvaceti lety řekl, že budu hrát ve filmu o sovětské okupaci mé vlastní země a že získám ocenění na moskevském filmovém festivalu, nevěřila bych.“

Zatímco před týdnem byla Vilma Cibulková v Moskvě i s režisérkou Pavláskovou, kdy se zúčastnily mezinárodní tiskové konference a pak i oficiálního uvedení filmu ve zcela zaplněném sále pro 1 500 diváků, nyní musela pro obě ocenění dojet sama. Režisérka je totiž pracovně zaneprázdněna; právě v České televizi dokončuje střih svého trojdílného televizního projektu s názvem Bludičky.

Příjemné dojmy Cibulkové kazil jen způsob, jakým se česká kinematografie na této mezinárodní přehlídce kategorie „A“ prezentovala. „Oproti jiným snímkům v soutěži jsme byli dost zanedbáni,“ soudí herečka. Obě ceny pro film Zemský ráj to na pohled jsou podle ní i oceněním všech, kteří se na tomto snímku podíleli.

Boučková psala scénář na základě vlastních zkušeností

V českých kinech měl snímek premiéru loni v listopadu. Hlavní dějovou linku tvoří příběh matky dvou dospívajících dcer a jejich postupně přicházejících a odcházejících „tatínků“. Zatímco někteří z nich se jako disidenti snaží zvrátit kolo alespoň českých dějin, matka s dcerami vzdorují výsledkům a následkům, které tyto jejich pokusy u komunistického režimu vyvolávají. Boučková, která je dcerou spisovatele Pavla Kohouta, se ve scénáři inspirovala tím, co sama v této době prožila. Uznává, že si do příběhu divák určitě konkrétní osoby dosadí, včetně dramatika a pozdějšího prezidenta Václava Havla.

Zemský ráj to na pohled

Dospívání bývá složité, zvlášť když se píše rok 1968, venku se prohánějí cizí tanky, doma se střídají tatínkové mnoha různých poloh. A maminka, navzdory své vnitřní síle, na všechno nestačí. Jak bylo v takových podmínkách možné prožít a přežít už tak náročná 70. léta? Bylo tehdy možné radovat se ze života, smát se a milovat? I o tom je mrazivá komedie Zemský ráj to na pohled z doby, kdy schopnost ironie a smysl pro humor byly nezbytnou součástí každého balíčku pro přežití, jenž dával sílu, vůli a chuť žít a neselhat hlavně sám před sebou. Hořce humorný obraz doby a lidí, majících odvahu riskovat svou existenci i svobodu v atmosféře tuhé normalizace. Autenticky vyprávěný příběh o obdivuhodné hrdinčině síle vzdorovat každodenním totalitním nesnázím i o mužích, kteří „statečně čelí politické zvůli, a přitom neumějí vyřešit své soukromé životy“. 

Vydáno pod