Domina: Vladimír Dlouhý ve své poslední televizní roli

Praha – Česká televize zařadila mimořádně do nedělního programu premiéru filmu Domina, v němž si jednu z hlavních rolí zahrál Vladimír Dlouhý. Herce, který před týdnem zemřel, připomene od 20:00 na ČT1 v napínavém detektivním příběhu podle skutečné události. Dvojici kriminalistů – Jaroslava Falty a Petra Broučka – si zahráli bratři Dlouhých: Michal a Vladimír, pro něhož byl detektiv Falta poslední televizní rolí.

Příběh se odehrává ve městě dost malém na to, aby se někteří z jeho obyvatel znali, a dost velkém na to, aby se všichni navzájem neznali. V zubařské ordinaci je nalezena jednoho rána místní podnikatelka – zavražděna. Do složitého případu je zapletena řada známých osobností a celý se točí kolem luxusního pánského podniku.

Režisér Jiří Svoboda (Sametoví vrazi nebo Zánik samoty Berhof) příběh pojal v duchu klasických filmových detektivek, které se kromě vyřešení samotné zápletky věnují i práci policistů včetně jejich moderního technického zázemí.

Reportáž Martiny Čurdové (zdroj: ČT24)

On byl naprosto…

… soustředěný na práci, myslím, že v ní žil a v každé roli nechával kus sebe. Nejenom že byl skvělý herec, ale byl to báječný kamarád a vynikající člověk, který byl nesmírně citlivý, ale večer se uměl smát. /Jiří Svoboda o Vladimíru Dlouhém/

Vedle Vladimíra a Michala Dlouhého si ve filmu zahráli Markéta Hrubešová, Tomáš Töpfer nebo Milan Kňažko. Příběh vznikl podle scénáře Ivana Horníka a byl posledním projektem, na kterém se jako dramaturg podílel v roce 2008 zesnulý šéfdramaturg Centra dramatické tvorby brněnského studia České televize Miloš Fedaš.

Brněnské studio původně zamýšlelo nezůstat jen u jednoho televizního filmu, ale natočit detektivní seriál. Kvůli smrti Vladimíra Dlouhého to ale už nebude možné.