ČF opět protestovala: Nejsme trafika pana Kasíka

Praha - Česká filharmonie dnes opět protestovala na schodech před Rudolfinem, svůj třetí happening zakončili hudebníci zvoněním klíčů, kterým chtěli symbolicky připomenout odchod nového šéfa ČF Václava Kasíka a ministra kultury Václava Riedlbaucha. Hudebníci chtějí především budoucího ministra kultury upozornit na problematiku souboru po odvolání jeho generálního ředitele Vladimíra Darjanina, na jehož místo dosadil Riedlbauch právě Kasíka.

Filharmonici happeningovým způsobem upozorňují na fakt, že ředitel nevzešel z výběrového řízení, ale byl jmenován. Změna navíc přišla v době, kdy členové tohoto předního českého hudebního tělesa, dle vlastního vyjádření, našli s Darjaninem společnou řeč a na svou budoucnost se dívali optimisticky.

Stejně jako při předchozích akcích umělci zahráli, tentokrát pod vedením dirigenta Vojtěcha Jouzy, poslední větu z Beethovenovy sedmé symfonie a ukázku z šesté Dvořákovy symfonie. Za zády hudebníků byl transparent s nápisem „Nejsme trafika pana Kasíka“. Členové souboru tvrdí, že Kasík není kompetentní vést filharmonii, protože nemá potřebné vzdělání a kontakty a neovládá cizí jazyky.

Reportáž Ivy Němcové (zdroj: ČT24)

„Prostě přijal trafiku s tím, že se bude rozhlížet, vyčkávat. To je styl ředitelů, kteří mohou dělat ředitele kdekoli. V cukrovaru, pivovaru nebo třeba v atomové elektrárně.“ /Ivan Pazour, Unie orchestrálních hudebníků a člen ČF/

Ministr kultury Riedlbauch se nechal slyšet, že jmenování Kasíka proběhlo v souladu se zákonem. Sám v tom nevidí žádný problém. Navíc prohlásil, že Václav Kasík je velmi komunikativní a že určitě dokáže problémy uvnitř orchestru vyřešit. Bohužel paradoxem je, že Kasík, který je ve funkci přesně 27 dní, s nikým nekomunikuje a nikdo vlastně neví, jestli vůbec a jak řídí státní příspěvkovou organizaci.

Je otázkou, jak rychle se problém bude řešit, sezona začíná v září a není vůbec jasné, jestli se podaří naplnit dramaturgický plán, který byl sestaven ve spolupráci s bývalým ředitelem Darjaninem. Soubor dnes každopádně oznámil, že 27. ledna příštího roku nahradí koncert, který neodehrál na protest proti odvolání Darjanina.

Česká filharmonie už několik let nepatří do světové špičky. Podle kritiků i hudebníků chybí v čele tělesa schopný manažer, který by nasmlouval prestižní koncerty i uznávaného dirigenta. „Problém je trochu na obou stranách - v tom, že nejsme úplně nejatraktivnější destinací pro světové dirigenty, i v tom, že je tu i určitý nedostatek dobré vůle ze strany hráčů,“ domnívá se hudební publicista Jindřich Bálek.

Jeho kolegyně Věra Drápalová vidí možné řešení v radikální změně: „Všechno je to začarovaný kruh a rozetnout by ho bylo možné pouze zásadními legislativními změnami, to znamená nějakou formou odstátnění.“