Pět tet Václava Havla objevuje Divadelní svět

Brno - Na festivalu Divadelní svět v Brně bude mít v podobě scénického čtení premiéru nový krátký dramatický text Václava Havla nazvaný Pět tet. Jde o přibližně čtyřicetiminutovou aktovku, jakési volné pokračování Vernisáže. V Pěti tetách Havel zkoumá, co se po letech stalo s postavami jeho slavné hry. „Je to velmi odvážná, nepopulární, statečná a bolestná diagnóza současné české společnosti,“ uvedl k Havlově textu režisér Vladimír Morávek.

Za hudebního doprovodu písní Karla Gotta scénické čtení provedou herci Husy na provázku a Klicperova divadla v Hradci Králové. Jednu z rolí přijala i Dagmar Havlová. Dějištěm premiéry se 13. června stane sklad kulis Husy na provázku. Kvůli velkému zájmu už divadelníci přidali jednu reprízu.

Václav Havel je patronem festivalu. Divadelní svět nabízí v průběhu jediného týdne možnost zhlédnout všechny Havlovy hry od dramatických prvotin po nejnovější počin Odcházení, který uvede Klicperovo divadlo z Hradce Králové. Srovnatelná retrospektiva se zatím odehrála jen v New Yorku na podzim 2006.

Reportáž Barbory Telferové (zdroj: ČT24)

Divadlo Husa na provázku pro festival oprášilo a nastudovalo i Havlovu polozapomenutou aktovku Prase. Uvedlo ji na nádvoří hradu Špilberk. Hru, která vyšla tiskem jen jako bibliofilie, uvedl Provázek už v předpremiérách v Praze i Brně.

Glosa Vladimíra Morávka

Václav Havel zas něco napsal. O čem to je? Proti komu? Koho napálí bolestným štulcem? Komu bude trapno k zalknutí? Kdo se kousne do rtu? Kdo uvidí svou směšnost větší, než je normální? Všichny potrefené husy se trochu chvějí. Bude to o mně? Právem se chvějí. Bude to o nich. /Z programu Divadelního světa/

Festival Divadelní svět, který společně připravují všechna brněnská divadla, nabídne od 11. do 19. června dohromady 262 představení, koncertů a dalších souvisejících akcí. Mezinárodní linii festivalu tvoří například soubory z USA, Chile a Jižní Koreje. "Věřím, že se festival stane bezprecedentní událostí českého divadla. Za deset, jedenáct let se bude vědět, že Brno je městem veletrhů a toho velkého festivalu," doufá Morávek.

Pět tet
Zdroj: ČT24
Vydáno pod