Nellis přenechala Lidice Nikolaevovi

Praha - Režisér Petr Nikolaev začne koncem července natáčet film Lidice, který původně měla režírovat Alice Nellis. Vzhledem ke zdravotním problémům není ale schopná pokračovat v přípravách, proto se s producenty dohodla, že se natáčení vzdá. Do scénáře Zdeňka Mahlera už zapracovala své režijní představy, s nimiž její nástupce, Petr Nikolaev, souhlasí. Stále ale platí 9. červen příštího roku, tedy předvečer výročí lidické tragédie, jako datum premiéry, měnit by se nemělo ani herecké obsazení.

"Vzhledem k jejímu zdravotnímu stavu by nepomohlo krátkodobé odsunutí natáčení. Měl jsem proto před sebou dvě možnosti: Projekt pozastavit na neurčito, což by s velkou pravděpodobností znamenalo jeho konec, či hledat nového režiséra. Po dohodě s režisérkou jsem se rozhodl pro druhou možnost," uvedl producent Adam Dvořák ze společnosti Bioscop, co předcházelo změně režiséra.

Nikolaev, tvůrce filmů Kousek nebe, …a bude hůř, se s námětem Lidic poprvé setkal, když před lety točil rozhovor s Mahlerem. Jeho kniha Nokturno, což byl původní název scénáře, ho zaujala a zvažoval možnosti filmového zpracování. „O to větší bylo moje překvapení, když mi Adam Dvořák nabídl režii,“ uvedl. Projekt pro něj bude i osobní výzvou, jelikož jeho dědeček, legionář a důstojník, byl po Heydrichově smrti popraven.

Film Lidice nabízí pohled na tragický osud této středočeské obce za 2. světové války prostřednictvím příběhů tří mužů, jejichž osudy ovlivnily osobní vztahy a nevěra. Snímek plný emocí poukazuje prý na to, jak zdánlivé maličkosti mohou změnit chod dějin a způsobit tragédii.

Nikolaev se s Nellis sešel a společně prošli její přípravy na filmování. „Scénář nebudu měnit, můžu jen něco zpřesnit a posílit jeho obrazovější prvek,“ podotkl Nikolaev, s nímž bude v roli kameramana spolupracovat Mexičan Antonio Riestra, který byl nominován na Českého lva za kameru v Ševčíkově thrilleru Normal. V hereckém obsazení se stále počítá s Karlem Rodenem, Zuzanou Bydžovskou nebo Marthou Issovou.

Snímek s rozpočtem 65 milionů korun čelil loni problémům s financováním. Nakonec vznikne ve slovenské koprodukci, účast polských koproducentů je podle Dvořáka podmíněna jejich souhlasem se změnou režiséra. Na film sponzorsky přispěla i některá česká města. Konkrétně Praha, Kladno, Lidice, Opava a Liberec.

Hudební Lidice: 15. narozeniny jako hranice mezi životem a smrtí

Filmové Lidice doprovází souběžný hudební projekt, z něhož už je hotov první ze singlů - skladba s názvem 15 od Jamese Harriese, britského písničkáře, který žije a tvoří v Praze. Jeho píseň odkazuje na hranici dospělosti, po jejímž překročení mohli být chlapci - jako muži - zastřeleni.

Hudebním projektem chtějí Dvořák s producentem Miroslavem Chyškou zpřístupnit lidické téma, očistit je od nánosu dějepisné propagandy minulého režimu a získat podporu hudebních osobností. Oslovili i Čechomor, Jarka Nohavicu, Dana Bártu, Jana Budaře a Janu Lotu. S vydáním hudebního CD počítají v prosinci.

Alice Nellis
Zdroj: ČT24