Stevie Wonder má stále styl

Washington/Praha - Americký zpěvák, muzikant a producent Stevie Wonder vystupuje skoro půl století a stále patří mezi hvězdy první velikosti. Dosud posbíral 22 hudebních cen Grammy, přičemž gramofonek za album roku si odnesl jako první černoch v historii. Předloni jeho píseň Signed, Sealed, Delivered I'm Yours zaštítila prezidentskou kampaň Baracka Obamy. Málokdo umí překračovat žánry s takovou samozřejmostí jako on. Kromě toho, že zpívá, skládá a hraje na klávesy a foukací harmoniku, také výborně ovládá baskytaru, bicí a perkuse. Sám se několikrát doprovodil na svých deskách. Na svět přišel 13. května 1950 jako Stevland Judkins.

V důsledku vrozené oční vady, která zřejmě souvisela s jeho předčasným narozením, se narodil slepý. Tmavé brýle jsou proto dodnes neodmyslitelnou součástí jeho image, podobně jako dozadu sčesané dlouhé vlasy, někdy ozdobené korálky. Když se rodiče rozešli, přesídlil čtyřletý Stevie s matkou a pěti sourozenci do průmyslového srdce Colorada - Denveru, kde také ve věku, kdy ostatní děti většinou ještě tráví čas bezelstnými hrami, začala jeho profesionální hudební kariéra.

Nahrávací společnosti Motown, labelu, který prosadil černošskou hudbu do zábavního průmyslu, se upsal ve věku jedenácti let. Už o dva roky později si připsal první americký hit číslo jedna. V roce 1972 odhodil přívlastek „Little“ (přízvisko „Wonder“ si ale ponechal) a vydal koncepční album Music Of My Mind (1972), které zahájilo jeho nejsilnější období. To vyvrcholilo v polovině dekády majstrštykem Songs in the Key of Life (1976).

Turné s legendárními Rolling Stones mu pak umožnilo zasáhnout i bělošskou veřejnost, která tehdy příliš pozitivním vztahem k rhythm and blues neoplývala. Za album Innervision (1973) získal jako první černoch cenu Grammy za nejlepší album roku. Pecky jako Superstition, You Are the Sunshine of My Life nebo Higher Ground pocházejí právě z tohoto období. Patrně nejznámější skladbou Stevieho Wondera je ale romantický soundtrack k filmu Žena v červeném I Just Called To Say I Love You, za kterou dostal v roce 1985 Oscara.

Od 60. let je Wonder obrovským bojovníkem za lidská práva. Byl blízkým přítelem Martina Luthera Kinga a na jeho počest také v roce 1981 složil píseň Happy Birthday. Rovněž se zasloužil o to, aby se každé třetí pondělí v lednu slavilo jako Den Martina Luthera Kinga a státní svátek. Vystupoval na řadě akcí spojených s propagací humanitárních aktivit, loni byl jmenován vyslancem dobré vůle OSN. 

prodal kolem 70 milionů desek, obdržel Grammy za celoživotní výkon (1996) a byl uveden do americké Rokenrolové síně slávy (1998), po pauze v 90. letech se vrátil v roce 2005 na pódia a vydal zatím poslední studiové album A Time to Love. V roce 2008 jel turné po Evropě, které se však ČR vyhnulo. V Československu vystoupil jedinkrát, a to v květnu 1989 na stadionu fotbalové Sparty. K vlivu Stevieho Wondera se hlásí řada umělců počínaje Stingem, zesnulým Michaelem Jacksonem, Kanyem Westem přes Mariah Careyovou a kapely Jamiroquai a Red Hot Chili Peppers.

  • Stevie Wonder při tryzně za Michaela Jacksona autor: Wally Skalij, zdroj: ČTK/AP
  • Steve Wonder účinkuje na pomoc Haiti autor: ČT24, zdroj: ČT24
Vydáno pod