Bratři Saudkové - dvojí „zjevení“ v české kultuře

Praha - Česká umělecká scéna snad nikdy nezažila pozoruhodnější dvojici, než jsou bratři-dvojčata Kája a Jan Saudkovi. První vynikající výtvarník, geniální kreslíř, druhý fotograf s osobitým stylem, který je rozeznatelný na první pohled. 13. května se dožívají 75 let, byť každý v jiné konstelaci. Jan, v plné síle si stále užívá naplno života, Kája od roku 2006 přežívá v kómatu. Dvojčata a dvě jedinečné osobnosti, hodně podobné i hodně jiné. Z obou bratří je Jan ten mladší a větší exhibicionista, rád si vytváří obraz fanfaróna a bonvivána, který sám sebe vyzdvihuje i shazuje zároveň. Kája je ten starší a civilnější.

Podivuhodný příběh bratří Saudků začal 13. května 1935. Roku 1939 začala v Evropě druhá světová válka a bratři v útlém věku zažili německou okupaci Prahy. Na konci války se kvůli židovskému původu dostali do speciálního koncentračního tábora pro dvojčata. Jen náhodou vyvázli živí a přežili válku i hrůzy holokaustu.

Po válce je zaujala estetika amerických superhrdinských komiksů. A sami se postupně stali vládci mediálního impéria, jehož výstupy obvykle v nákladu jednoho výtisku neopouštěly okruh přátel. Kája psal a kreslil komiksový časopis, s bratrem vytvářeli komentované fotografie, dnes pozoruhodné ve všech ohledech. Též plakáty, kresby pro kanoistický oddíl, v němž oba získali svá pevná ramena, či stránky z fiktivního časopisu Dutá fráze bezduchého kýče. Byly vyvedeny v zářivých barvách, které koketovaly se vztahem tehdejší oficiální kultury ke všemu, co měli Saudkové rádi.

Až později se jejich cesty rozešly. Jan objevil svoji slavnou oprýskanou zeď a snímky nahých žen nejrůznějších postav, vah i věku před ní jej natrvalo proslavily doma i za hranicemi. Od roku 1977 své fotografie koloroval. Stal se jedním z nejznámějších českých fotografů ve světě a získal řadu ocenění, mimo jiné i rytíře čestné legie. Celý život je mu vlastní výjimečná energie a kreativita.

  • Posedlost autor: Jan Saudek, zdroj: 2media.cz
  • Jan Saudek - plakát autor: Marie Třešňáková, zdroj: ČT24

Kája Saudek začal první komiksy malovat v 60. letech. Krále českého komiksu z něj vytvořil jeho nezaměnitelný styl: pevná, dynamická linka, nadsázka, ironický odstup, erotika a osobitý humor. Jeho komiks Muriel a andělé z roku 1969 byl vloni vyhlášen nejlepším českým komiksem. Byl však nejen autorem smělých komiksů, ale také zdatným propagačním grafikem a uměleckým solitérem úspěšně se pohybujícím mezi filmem, užitou grafikou, ilustrační a volnou malířskou tvorbou.

Do dějin filmu vstoupil jeho výtvarný doprovod k některým snímkům, například vynalézavě animované titulky k filmu Václava Vorlíčka Kdo chce zabít Jessii? či k filmu Oldřicha Lipského Čtyři vraždy stačí, drahoušku. V druhé polovině 60. let začal významně experimentovat v oblasti typografie. Typy písma, které použil v časopise Pop Music Express, odrážely mimo jiné i psychedelii spojenou s bigbeatovou kulturou a hnutím hippies. Své grafické a typografické schopnosti uplatnil i při výzdobě interiérů pražských klubů.

  • Pepík Hipík zdroj: Abor Vitae
  • Komiks Káji Saudka zdroj: Abor Vitae

Zatímco Kája měl celý život jednu hodně tolerantní manželku Johanu, se kterou má dceru Bereniku a syna Patrika, Jan byl třikrát ženatý, má celkem osm dětí a čeká deváté. Nedávno však prohlásil: "Skutečnou láskou byl můj bratříček Karel.“

Vydáno pod