Cenu Alfréda Radoka 2007 za inscenaci roku získali tři režiséři

Praha - Tři tvůrci převzali v neděli vpodvečer při vyhlašování výročních Cen Alfréda Radoka v pražském Divadle Kolowrat vavřínový list za inscenaci roku 2007. Byli jimi Dušan D. Pařízek za nastudování vlastní úpravy Kafkova Procesu se souborem Pražského komorního divadla na jevišti Divadla Komedie, Hana Burešová, která v Městském divadle v Brně připravila hru Dmitrije Merežkovského Smrt Pavla I., a Ondřej Sokol, režisér Syngova Hrdiny západu v Činoherním klubu v Praze.

Podle šéfredaktora časopisu Svět a divadlo Karla Krále skončila anketa 66 divadelních kritiků a publicistů, kteří o cenách rozhodují, rovností hlasů, což svědčí o vyrovnanosti inscenací.

„Ocenění od kritiků vždycky potěší, anketa je dobrou příležitostí ke smíru,“ řekl oceněný režisér a herec Ondřej Sokol. Podle svých slov se ve svých inscenacích nepodbízí divákům, na kritiky prý myslí ještě méně. „Takže tato cena je od někoho, na kterého si vlastně ani nevzpomenete - a on vám potom dá k narozeninám dort,“ dodal.

Pražské komorní divadlo - Divadlo Komedie se stalo „Divadlem roku“, když předčilo další dvě nominované scény Činoherní klub a Dejvické divadlo.

Název Merežkovského hry z repertoáru brněnského Městského divadla zazněl v průběhu ceremoniálu ještě dvakrát. Za titulní roli byl totiž oceněn herec Erik Pardus a hudební skladatel Vladimír Franz si ocenění odnesl za scénickou hudbu; v historii této ankety už pošesté.

K rovnosti hlasů došlo i v případě kategorie Mužský herecký výkon. Spolu s Pardusem se proto laureáty Radokovy ceny stali Martin Finger za ztvárnění hlavní role v Kafkově Procesu a Jaroslav Plesl, který účinkuje v inscenaci Činoherního klubu Hrdina západu.

Radokovu cenu si dále odnesla Helena Dvořáková za roli Faidry ve stejnojmenné inscenaci režisérky Hany Burešové v pražském Divadle v Dlouhé. Jak Pardus, tak i Dvořáková mají naději na cenu Thálie; vítězové budou vyhlášeni 29. března v historické budově Národního divadla v Praze.

V kategorii Scénografie byli oceněni Matěj Forman za scénu k Suchého a Šlitrově Dobře placené procházce v Národním divadle v Praze a Kristýna Täubelová za výpravu inscenace Z knihy džunglí pražského Divadla Minor. Talentem roku se stal režisér Jiří Havelka.

Českou hrou roku byl vyhlášen dramatický text Milana Uhdeho Zázrak v černém domě, který poprvé uvedlo pražské Divadlo Na zábradlí. „Tato moje hra se už vedle Prahy hraje i v Olomouci a také v Liberci,“ řekl Uhde, což je prý víc, než očekával. V Olomouci ji sám nastudoval, premiéra 1. února byla jeho režijním debutem. „Nabídli mi to a já jsem to ve své ješitnosti nedokázal odmítnout,“ dodal.

Také dramatická soutěž o Cenu Alfréda Radoka 2007 zná své vítěze. Vítězem je Miroslav Djablík za hru Don Juan v posteli - cenu mu předal exprezident a dramatik Václav Havel. Další dvě místa obsadili David Drábek (Náměstí bratří Mašínů) a Tomáš Svoboda (Srnky). Ten získal i cenu Českého rozhlasu 3 - Vltava. Organizátoři obdrželi 55 textů, což je o tři desítky méně než v minulých 15 ročnících. Sedm přišlo ze Slovenska, tři jsou dílem autorských dvojic a 18 pochází od žen-autorek.

Erik Brandejs z umělecké skupiny D.U.S.N.O. v polovině týdne upozornil na to, že v dramatické soutěži byla závažně porušena pravidla. Finálové texty se totiž objevily na internetu a v detailnějších informacích šlo vyhledat jména autorů, čímž nebyla zachována jejich anonymita. Podle Jitky Sloupové z agentury Aura-pont se tak stalo nedopatřením, avšak anonymita příspěvků před porotou zůstala zachována.

Ceny Alfréda Radoka uděluje nadační fond nesoucí jméno tohoto významného divadelníka a inspirátora moderní české režie ve spolupráci s agenturou Aura-pont a časopisem Svět a divadlo. Ceny zahrnují dramatickou soutěž - ocenění textu nejlepší původní české divadelní hry - a osm inscenačních kategorií. Inscenace roku je vyhlašována od roku 1992, ceny za ostatní kategorie se předávají od roku 1995. Půlhodinový dokument z předávání těchto profesních ocenění odvysílá Česká televize.

Moderátorka Simona Babčáková z Dejvického divadla v úvodu upozornila, že ceremoniál bude vzhledem k „utahování finančních kohoutů“ do české kultury vážný, protože jinak by prý také napřesrok žádný nemusel být. Byl rychlý a skromný - Radokova nadace totiž peněz nemá nazbyt. Tím cennější je pomoc nové nadace Kolowrátek, která divadelníkům poskytla šek na 35 000 korun. „Vytáhla nám trn z paty,“ podotkl šéf nadace Jiří Stránský, když děkoval správkyni dědictví majitelů paláce Dominice Kolowratové-Krakovské.