Petr Zuska připravil speciální choreografii na EXPO 2010

Praha - Kromě stálé expozice v čínské Šanghaji v  průběhu EXPO 2010 přiblíží Českou republiku také bohatý doprovodný program. Český národní den je naplánován na 17. května. V jeho rámci se představí nejrůznější umělci a kulturní projekty. Českou republiku bude kromě jiného reprezentovat i tanec, umění srozumitelné všem národům. Na turné po Číně se ve dnech 16.-19. května 2010 chystá také 30 předních tanečníků baletního souboru Národního divadla v Praze, kteří vystoupí na světové výstavě EXPO 2010.

Novou dvacetiminutovou choreografii přímo pro tuto příležitost vytvořil Petr Zuska. „Vybral jsem si 1. symfonii Gustava Mahlera, samozřejmě ne celou. Říkal jsem si, že když je to taková oslavná věc a navíc se odehrává v Číně, a protože vím, že čínská kultura v rámci tance má svoji oblíbenou estetiku a tím je klasický tanec, rozhodl jsem se udělat takový balet, který si nebude vůbec na nic hrát,“ prozradil choreograf.

Petr Zuska dále uvedl, že choreografie bude čistým zviditelněním hudby, bude mít klasicko-neoklasický pohybový slovník a bude postavena pro šest párů sboru, dva sólové páry a jeden hlavní pár. „Rozhodl jsem se vytvořit čistý klasický kus bez jakýchkoliv rekvizit, scény, pouze se světelným designem. Mahlerova hudba je nádherná, čistá a hluboká. Doufám, že ji budu dobře cítit,“ doplnil Zuska.

Čeští baletní sólisté nejsou v Číně zcela neznámí. V roce 2007 např. vystoupili v Pekingu na baletním galakoncertu v rámci kulturní spolupráce mezi Čínou a Evropou členové souboru ND Nikola Márová a Michal Štípa s několika choreografiemi (včetně choreografie Petra Zusky Ne me quitte pas z představení BREL – VYSOCKIJ – KRYL / Sólo pro tři).

Vydáno pod