Hledání ztraceného času jubilejní

Praha – Pod názvem Ohlédnutí aneb 9155 minut historie odvysílá ČT2 dnes od 21:00 jubilejní 500. vydání Hledání ztraceného času. Cyklus je vyhledávaným pořadem nabídky České televize už neuvěřitelných 19 let, první díl byl odvysílán v dubnu 1991. Karel Čáslavský původně chtěl kulaté výročí skromně přejít, protože jak prohlašuje spolu s klasikem: „Jenom ne jubilejnit.“ Nakonec si ale řekl: „Skromnost stranou,“ a připravil rozšířené vydání.

Čáslavský je duchovní otec a autor pořadu, který připravuje po celou dobu s režisérem Pavlem Vantuchem a se stále stejnou produkcí. V jubilejním pořadu se diváci mohou těšit na stručné ohlédnutí za tím, co všechno jim pořad za dosavadních 19 let stačil předvést.

Karel Čáslavský o pořadu

Jakási představa o cyklu pořadů, ve kterých bych představoval divákům dokumentární poklady filmového archivu, mě pronásledovala už od začátku 80. let. Dokonce jsem s tím přišel do televize, ale tehdejší dramaturgyně filmového vysílání paní Krausová mi to naštěstí rychle rozmluvila. Co bych tehdy mohl ukazovat? Kolotoče, plovárny, sportovce a stará auta. Masaryka v žádném případě, život za první republiky taky ne.

Počkal jsem tedy a při první možné příležitosti jsem s tím přišel znovu. V roce 1990 jsme v rámci cyklu Kino a já natočili zkušební pořad a od jara 1991 už jsme vysílali cyklus pod názvem Hledání ztraceného času. Mělo to původně být asi patnáct pořadů, ale během let se to trochu rozrostlo…

Nebylo toho zrovna málo. V Hledání ztraceného času bylo uvedeno mnoho desítek zajímavých krátkých filmů, stovky snímků z filmových žurnálů a také řada amatérských filmů, především v podcyklu Vltava v obrazech.

Mozaika několika stovek záběrů ukáže v jubilejním pořadu počátky českého filmu z roku 1989, snímky z posledních osmi let rakouské monarchie, sled významných národních událostí z let 1918–1945, tváře známých osobností první republiky a mnoho dalších témat, včetně zahraničních snímků, které jsou v cyklu uváděny jako „okno do světa“.

Pestrou mozaiku nejrůznějších záběrů i delších úseků ze starších Hledání doplní blahopřání dvanácti osobností, jež cyklus sledují, mnohdy od samého počátku.

Jednotlivé díly Hledání ztraceného času si můžete přehrát v archivu iVysílání.

  • Karlův most ve filmovém snímku z roku 1911 (Na vozovce jsou dosud koleje tehdy už zrušené elektrické dráhy.) zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1598/159781.jpg
  • Jedním z prvních českých filmů byl výjev z plovárny na Žofíně, který v červnu 1989 natočil Jan Kříženecký. zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1598/159785.jpg
Vydáno pod