Bond, James Bond nás hned tak nezachrání

Los Angeles – Práce na nové bondovce začaly prakticky ve stejnou dobu, kdy byl poslední díl série s názvem Quantum of Solace uveden do kin. Nový film měl mít premiéru v roce 2012 u příležitosti padesátého výročí první bondovky Dr. No se Seanem Connerym v hlavní roli. Natáčení dalšího snímku o agentovi 007 bylo ale odloženo na „neurčito“. Důvodem je nejistá budoucnost filmového studia MGM, které je spoluvlastníkem práv na filmy o Jamesu Bondovi.

Podle producentů snímku byly veškeré práce na jeho přípravě pozastaveny kvůli nejistotě způsobené finančními problémy filmového studia MGM, které je od listopadu 2009 na prodej. „Studio má problémy už delší dobu, nejsou způsobeny finanční krizí. Už v 60. letech vypadlo ze skupiny největších studií, nedokázalo se přizpůsobit novým podmínkám a do dneška se krize stále prohlubuje,“ vysvětlil filmový publicista Petr Cífka.

Bondovka Quantom of Solace sice měla rekordní tržby, ale také rekordní náklady. Šestý představitel Jamese Bonda Daniel Craig, který se měl opět objevit v roli agenta Jejího Veličenstva, uvedl, že rozhodnutí producentů pevně respektuje, a doufá, že práce na snímku budou brzy obnoveny.

Rozhovor s Petrem Cífkou (zdroj: ČT24)

Na scénáři posledního dílu se podílel Peter Morgan, autor kritikou oceňovaného politického dramatu Duel Frost/Nixon. Režisérský post nebyl obsazen, spekulovalo se o oscarovém režisérovi Samu Mendesovi, který je podepsán pod oscarovou Americkou krásou.

Bond není sám. Čeká i Hobit

Podle odborníků teď hrozí, že společnost MGM nebude mít dostatek peněz na natočení nového dílu nebo že práva k filmům o agentovi 007 prodá. „Zájemci jsou, například Warner Bros., ale dali nabídku ve výši zhruba 1,5 miliardy dolarů, což se zdá dědicům práv po Albertu Broccolim (pozn. red.: koupil filmová práva všech Flemingových knih o Jamesu Bondovi) málo,“ dodává Petr Cífka.

S podobnými problémy se potýká i natáčení dalšího velkofilmu, k němuž MGM vlastní práva. Dvoudílný snímek Hobit podle stejnojmenného Tolkienova románu se měl natáčet už v létě 2009, filmování začne ale teprve v červenci letošního roku. Premiéry Hobita se diváci dočkají nejdříve na konci roku 2012.

Vydáno pod