Epopeji v Japonsku řekli radní ne. Chtějí ji ve Veletržním paláci

Praha - Slovanská epopej se do Japonska nepůjčí, rozhodla rada hlavního města. Chce ji ale do letošního září přestěhovat do pražského Veletržního paláce, sídla Národní galerie. Podle radního pro kulturu Ondřeje Pechy zapůjčení epopeje do Japonska definitivně nepadá, jen se tak nestane v roce 2012. Pokud by pražští radní zápůjčce do tokijského Art Centra řekli ano, bylo by to poprvé, kdy by celý Muchův cyklus opustil hranice země.

Japonci by chtěli v roce 2012 obrazy vystavit na tři měsíce v tokijském Národním uměleckém centru. Obrazy by byly mimo republiku asi tři čtvrtě roku i se započtením doby přepravy a aklimatizace. Podle dřívějších informací Japonci za zápůjčku Česku slibují, že uhradí restauraci většiny obrazů z cyklu, která by přišla na několik desítek milionů korun, a zaplatí dopravu. Navíc by  natočili dokumentární film, který by v Japonsku propagoval nejen Muchovo dílo, ale i Českou republiku.

Někteří radní ale už dříve vyjádřili obavu, že zapůjčení všech dvaceti pláten mimo české hranice je spojeno s příliš velkým rizikem. Proti vývozu díla ze země se rozhodně postavil Muchův vnuk John Mucha. Bojí se, že úspěch výstavy by ze Slovanské epopeje udělal doslova „cestující cirkus po světě a dojnou krávu na peníze“. V případě souhlasu radních byl připraven obrátit se i na soud.

Reportáž Barbory Telferové a Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Do NG možná už v září 

Cyklus obrazů Alfonse Muchy patří Praze, v současnosti je vystaven na zámku v Moravském Krumlově. Výpůjčka platí do konce června, poté by se měly obrazy stěhovat. Podle mluvčí NG Petry Jungwirthové je přestěhování epopeje do Národní galerie jen jedním z možných řešení. Pokud by ale jednání dopadla dobře, byla by obří plátna nainstalována ve Velké dvoraně Veletržního paláce letos v listopadu.

Město ale chce, aby se expozice v Praze otevřela už 23. září. V tento den v roce 1928 totiž byla podle Pechy epopej vystavena v Praze poprvé. Tehdy byla k vidění rovněž ve Veletržním paláci. Letos také uplyně 150 let od Muchova narození a podle Pechy by vystavení obrazů v Praze bylo vhodnou připomínkou tohoto výročí.

Starosta Moravského Krumlova: Je to naprosto neuvěřitelné

„O stěhování epopeje v letošním roce nikdy nebyla řeč,“ podivuje se nad závěrem pražských radních Jaroslav Mokrý, starosta Moravského Krumlova. Jejich rozhodnutí se mu zdá nepochopitelné, počká až na písemné vyjádření. „To je naprosto neuvěřitelné. Vždyť ve Veletržním paláci nejsou prostory k vystavení monumentálního Muchova díla,“ domnívá se.

Rozhodnutí pražské rady kritizuje i opoziční zastupitel Miroslav Poche (ČSSD). „Je to strašně narychlo, nic není připravené. Je to jen předvolební tah, vedení města totiž v programovém prohlášení slíbilo, že epopej do Prahy přestěhuje,“ prohlásil Poche. Podle něj se rozhodnutí rodilo přímo na dnešním jednání rady. Původně bylo prý připraveno rozhodnutí obrazy do Japonska zapůjčit.

Peníze na stěhování už Praha má

Podle radního pro kulturu Ondřeje Pechy je ale nepřijatelné, aby epopej na zámku ve špatném stavu ještě dlouho zůstávala, k čemuž by v případě zápůjčky na tokijskou výstavu v roce 2012 došlo. Na stěhování a vytvoření expozice rada dnes zároveň uvolnila 25 milionů korun.

Praha podle Pechy umístěním ve Veletržním paláci nevzdává práci na novém pavilonu. Není ale jasné, kdy a kde by mohl vzniknout. Muchův vnuk preferuje někdejší Stalinův pomník na Letné. Radnici by se zamlouval spíše Vítkov.

Zámek Moravský Krumlov
Zdroj: ČT24