Cylindr dolů, v Česku zahraje Slash

Praha – Slash, bývalý sólový kytarista kapely Guns N´Roses a jeden z nejoceňovanějších světových hráčů na tento nástroj, vystoupí s doprovodnou kapelou 8. června v pražské Tesla areně. Do Česka přijede tento kytarista s typickým cylindrem na hlavě v rámci turné ke svému eponymnímu sólovému albu, které vydal v dubnu. Na jeho první sólové desce letošního roku hostuje řada hvězdných jmen jako Iggy Pop, David Grohl, Ozzy Osborne, Chris Cornell nebo zpěvačka Fergie.

Slash, původním jménem Saul Hudson, se narodil v roce 1965 v britském Stoke-on-Trent v umělecké rodině. Jeho matka byla filmovou kostýmní designérkou, otec navrhoval obaly alb takovým umělcům jako Neil Young či Joni Mitchell. Rodina se brzy přestěhovala do Hollywoodu, kde Hudson vyrůstal. Tam také dostal první kytaru a potkal se s budoucím bubeníkem Guns N´Roses Stevenem Adlerem.

Do Guns N´Roses vstoupil Slash krátce po založení skupiny v roce 1985. Brzy se paralelně s raketovým úspěchem kapely vypracoval na kytarovou špičku a přiblížil se svým vzorům Jimmy Pageovi a Jimi Hendrixovi. Vedle nich také v roce 2007 dostal hvězdu na hollywoodském chodníku slávy. V srpnu 2009 ho časopis Time zařadil na druhé místo v žebříčku deseti nejlepších hráčů na elektrickou kytaru všech dob.

Po desetiletém koncertování s Guns N´Roses odešel a založil několik kapel, koncertoval s mnoha dalšími muzikanty a hostoval na nespočtu nahrávek, mimo jiné s Michaelem Jacksonem v hitu Black or White.

Ještě za působení v kapele Guns N´Roses, jejíž nepřehlédnutelnou ikonou se se svým cylindrem a dlouhými černými vlasy brzy stal, zformoval boční projekt Slash´s Snakepit. Později se dal dohromady s McKaganem, původním členem Guns N´Roses a dalšími muzikanty a vytvořili kapelu Velvet Revolver, která vydala svůj první počin v roce 2004.