Éru Katapult 2010 pokřtí Ozzák

Praha - Nové album Radosti života vydá příští týden obnovená skupina Katapult. Jednašedesátiletý lídr kapely Olda Říha, jediný z původní sestavy, na něm představí nové spoluhráče, jimiž se stali pětadvacetiletý baskytarista Andy Budka a o pět let starší bubeník Ondřej Timpl. „Dlouhohrající“ kapela v novém složení navíc vyrazila na koncertní turné.

„Letos by sice původní Katapult slavil 35 let své činnosti, ale my to nechceme zneužívat. Je tady Katapult 2010, noví hráči a nová deska, začínáme od roku nula a teď se pokusíme znovu se prosadit,“ uvedl Říha. Dodal, že by si přál oddělit éru „Katapult klasik“ od éry „Katapult 2010“.

Kapela v nové sestavě natočila album, které nese jméno podle sbírky Říhova oblíbeného básníka Františka Gellnera. Autor hudby Říha ji označuje za dekadentně optimistickou nahrávku.

Album 22. dubna v pražském klubu Futurum pokřtí Martin „Ozzák“ Dejdar. „Myslím, že je to jedna z posledních desek, které jsou kompaktní a měly by se poslouchat vcelku jako elpíčka za našeho mládí. Proto ji vydáme také na vinylu,“ uvedl Říha.

Říhovy Radosti života: Výroba desky jako výroba dítěte

Nahrávka dlouhá 46 minut má promyšlenou dramaturgii, kde skepse v textech přechází v optimismus. „To je jako v životě, když jsi nahoře, dostaneš do držky,“ podotkl Říha. Podle něj jsou Radosti života „drze udělanou deskou“, která se příliš neliší od původních demosnímků.

Nevznikl ani žádný nadbytečný materiál, Říha uvedl, že v nahrávacím studiu nezbylo vůbec nic. Tomu, že někdo natočí 26 písniček a z nich vybírá deset, prý nerozumí. „Výroba desky je jako výroba dítěte - od lásky, přes soulož až k tomu milovat dítě. Tak po mně nikdo nemůže chtít, abych nějakou vymyšlenou písničku na desce nepoužil,“ míní Říha.

Mezi odlehčenější skladby na albu Radosti života patří Metrosexuál, v jejímž textu od Aleše Hrbka Říha své dceři předkládá požadavky na případného zetě. Podruhé ženatý hudebník, který má tři dcery, se s textem naprosto ztotožňuje. „Moje dcery mě znají, tak si nedovolí přivést domů někoho, s kým by se netrefily do mých požadavků,“ směje se Říha.

Na albu je také starší skladba Láska na první pohled, která je novou verzí Říhovy písně s textem Františka Ringo Čecha, kterou zpíval Jiří Schelinger. Nyní ji zpívá baskytarista Budka. Ten podle svých slov originál před natáčením neslyšel.

Katapult / Radost života
Zdroj: ČT24/www.popron.cz