Jednou jeden dům byl a opět je

Praha – Od neděle 11. dubna zařazuje Česká televize do programu jeden z nejoblíbenějších seriálů – Byl jednou jeden dům. Pro návrat do zlatého televizního fondu se ČT rozhodla u příležitosti nadcházejícího 65. výročí osvobození. Diváci tak mohou opět sledovat v pěti dílech osudy obyvatel domu v Bagounově ulici v Praze na Žižkově od třicátých let do května 1945.

První díl s názvem Stěhovavá trafika uvedla televize v premiéře 5. ledna 1975. Prozaik Jan Otčenášek a dramatik Oldřich Daněk, v té době už oba renomovaní tvůrci, označili své dílo za „televizní román“. Chtěli tím dát najevo, že jim nejde o běžný, spotřební, zábavně-populární žánr.

V Otčenáškově a Daňkově scénáři našel zalíbení režisér, jehož jméno čteme na dlouhé řadě těch nejvýznamnějších seriálů od dob jeho počátků dodnes - František Filip. Před kameru přivedl řadu výborných herců všech generací - Miloše Nedbala, Josefa Bláhu, Jiřího Adamíru, Josefa Abrháma, Vladimíra Menšíka, Petra Čepka, Janu Hlaváčovou…

Seriál, který dnes už patří do zlatého televizního fondu, prostřednictvím dramatických historických okamžiků ukazuje i podoby lidských charakterů. Zachycuje silné lidské příběhy rodiny domácího Nerudného, který dal svým synům řecká jména Achilles, Herkules nebo Paris, a jeho nájemníků.

Jiří Moc v knize Seriály od A do Z. Lexikon českých seriálů píše: „Hodně upřímné a živé dialogy nešustí papírem, přes těžké seriálové časy nechybí humor, při detailech naopak mrazí v zádech (tak opravdově jsou natočené). Je tu láska, drama, strach, bolest, byť i trochu nezbytně nutné politiky (vždyť při realizaci se píše rok 1974, ale je to jen náznak). Konce nejsou vždycky šťastné a spravedlivé, ostatně proč taky… Dobový kolorit se podařilo dotvořit chytrým nápadem existence biografu v domě. Staré, černobílé filmové týdeníky ilustrují dobu a přispívají k orientaci diváka v ději.“ 

I když si Otčenášek s Daňkem historické téma vybrali schválně kvůli jeho relativní politické nekonfliktnosti, cenzoři přesto nějaké mouchy našli. Poslední, pátý díl se jim zdál málo revoluční a bez dostatečného důrazu na zásluhy Rudé armády. Závěrečné scény na barikádách se proto musely přetočit.

První díl uvede ČT1 dnes v 15:05.

  • Byl jednou jeden dům zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1338/133751.jpg
  • Byl jednou jeden dům zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1338/133752.jpg
  • Byl jednou jeden dům zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1338/133747.jpg