Amadeus ovládl Hollywood

Los Angeles - Do historie Oscarů se před 25. březnem 1985 zapsaly jen tři filmy, které získaly více než osm zlatých sošek. Takovým počtem ocenila toho dne Americká filmová akademie film od česko-amerického režiséra Miloše Formana Amadeus. Češi ovládli Hollywood, psaly o den později noviny ve Spojených státech.

Dolary Formanovi otevíraly dveře

Natáčení dramatu o střetu průměrnosti s genialitou probíhalo z větší části v tehdejším Československu, zejména v Praze, ale i v Kroměříži. „Zpočátku mě vůbec nenapadlo, že bych dostal od komunistů vízum. Jakmile jsme ale před nimi zašustili dolary, měli jsme dveře otevřené,“ vzpomněl Forman, který do USA emigroval v roce 1968. Americká produkce vybrala Prahu pro finanční úspornost, ale i pro přirozeně působící exteriéry. Podle Formana byla Praha roku 1983 ideální: „Téměř s ničím jste nemuseli hýbat… všude jste byli v 18. století.“

Hodně se natáčelo ve Stavovském divadle, v němž Mozart v roce 1787 dirigoval světovou premiéru svého Dona Giovanniho. „Zprvu jsem si připadal jak na maškarním bále. Jen nasazení paruky trvalo půl hodiny… ale vědomí, že stojím na stejném místě, z něhož dirigoval Mozart, mě mrazilo a zároveň neskutečně inspirovalo,“ vzpomněl představitel jedné z hlavních rolí Tom Hulce, který ale svou nominaci na Oscara v cenu neproměnil.

Oscarová nadílka

Z celkem jedenácti nominací zůstal bez zlaté sošky i kameraman Miroslav Ondříček a dva střihači. Oscara si z losangeleského ceremoniálu naopak odnesli kostýmní výtvarník Theodor Pištěk, architekt Karel Černý a autor scénáře Peter Shaffer.

Oscara za Amadea získal i představitel druhé hlavní role Frank (Fahrid) Murray Abraham, jemuž role Salieriho vynesla kromě uznání i řadu dalších rolí. Ve filmu zestárne Salieri o 40 let, a když se prý Abraham jako stařec objevil na place, nikdo ho nepoznal. Není proto divu, že Oscara si odnesli i maskéři Dick Smith a Paul LeBlanc. Zlatou sošku dostali též zvukaři Mark Berger, Thomas Scott, Todd Boekelheide a Christopher Newman.

Oscarový Forman

V USA měl film Amadeus premiéru v září 1984, v Československu se promítal poprvé až v září 1986. V roce 2002 byla do kin uvedena o 20 minut delší verze pod názvem Amadeus - Director's Cut. „Když jsme film dokončili, byl dlouhý dvě hodiny a pětačtyřicet minut. A já zpanikařil. Říkal jsem si, že se na něj nebude nikdo tak dlouho dívat, takže všechno, co přímo neposouvalo děj, jsem vystříhal,“ objasnil Forman délku původní verze, která nakonec trvala 160 minut.

Miloš Forman získal Oscary již za svůj druhý celovečerní film natočený v Americe - Přelet nad kukaččím hnízdem. Ten byl oceněn ve všech pěti hlavních kategoriích (nejlepší film, režie, scénář, ženská i mužská hlavní role). Jako nejlepší režisér byl Forman nominován na Oscara i za film Lid versus Larry Flynt (1996) a v kategorii cizojazyčných filmů byly nominovány jeho Lásky jedné plavovlásky (1965) a Hoří, má panenko (1967).

  • Amadeus zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1525/152423.jpg
  • Režisér Miloš Forman autor: ČT, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1092/109176.jpg