Lipský veletrh se loučil Zlatým písmem a Zlatým hlasem z Prahy

Lipsko - S milovníky literatury se včera rozloučil 16. ročník Lipského knižního veletrhu. Na čtyřdenní svátek knih přišly tisíce návštěvníků, které lákaly především novinky určené mladším čtenářům. Na veletrhu se letos představilo 2 071 knih z 39 zemí světa. Velké zastoupení měl region střední a východní Evropy, z českých zástupců nejvíce lákal „německý“ Karel Gott.

Na českém stánku se představilo 12 nakladatelů. Mezi 1 500 literáty pozvanými letos do Lipska se představily prozaičky Markéta Pilátová, Kateřina Tučková a Petra Soukupová, spisovatelé Tomáš Zmeškal a Josef Formánek či básník Radek Fridrich.

Německé vydání knihy Karel Gott - Zlatý hlas z Prahy (Die goldene Stimme aus Prag) v Lipsku křtil a podepisoval sám slavný zpěvák. Tuto příležitost si nenechalo ujít několik stovek jeho německých fanoušků a zejména fanynek.

Gott prozradil novinářům, že do finální podoby německé verze knihy osobně zasahoval. „Upravoval jsem to tak, aby to bylo zajímavé pro německé čtenáře,“ vysvětlil. Připustil také, že jednou napíše vlastní biografii. „Jednoho dne napíšu knížku, co si opravdu o všem myslím, co jsem zažil, co mnozí zažili se mnou… Ale musím si s tím rychle pospíšit, dokud si to všechno pamatuju,“ zažertoval zpěvák.

Ceny pro Čechy i plagiátory

Česká republika měla svého zástupce i mezi oceněnými v soutěži o nejkrásnější knihu, v níž čestný diplom získal Chrudoš Valoušek za sbírku rčení Chrudošův mix přísloví. Hlavní cenu, Zlaté písmeno, si v konkurenci 634 titulů z 32 zemí světa odnesli němečtí autoři za publikaci o využívání runových písmen nacistickými jednotkami SS.

Z domácích autorů se rekrutuje také držitel literární ceny lipského knižního veletrhu, kterým se stal prozaik Georg Klein za knihu Roman unserer Kindheit (Román našeho dětství). Toto ocenění poutalo letos v Německu značnou pozornost, protože mezi nominované se dostala i mladá spisovatelka Helene Hegemannová s románem Axolotl Roadkill. Ten nevzbuzuje kontroverze jen svým drsným jazykem, ale především tím, že si jeho autorka přisvojila pasáže z jiných děl, aniž to v knize přiznala. To učinila až dodatečně, což v Německu rozpoutalo debaty o tom, zda je možné oceňovat plagiátory.

Lipský knižní veletrh 2010
Zdroj: ČT24/www.leipziger-buchmesse.de
Vydáno pod