Genesis a ABBA vstoupily do rokenrolové síně slávy

New York - Britská rocková kapela Genesis, švédská skupina ABBA nebo bouřliváci The Stooges byli uvedeni do rokenrolové síně slávy, a zařadili se tak po bok hudebních legend jako Rolling Stones nebo Beatles. Slavnostní ceremoniál se uskutečnil v pondělí večer v newyorském hotelu Waldorf Astoria. V Síni slávy rokenrolu jsou například kanadský písničkář Leonard Cohen, Elvis Presley, Madonna, Bob Dylan nebo skupina Black Sabbath.

Skupina Genesis se počátkem 70. let stala jednou z nejznámějších artrockových kapel na světě. Svůj originální styl postavili její hráči na propracovaných kompozicích se souzvukem kláves, elektrických kytar a rytmiky. Při živých vystoupeních si kapela získala osobitou tvář především díky převlekům, které používal zakládající člen Peter Gabriel, ten se však slavnostního večera nezúčastnil. „Má oprávněnou a logickou omluvu, zahajuje v této době turné,“ řekl člen kapely Mike Rutherford.

Ocenění si do New Yorku přijela vyzvednout i polovina švédské čtveřice ABBA. Skupina se proslavila v sedmdesátých letech hity jako Dancing Queen nebo Money, Money, Money a její tvorba dala vzniknout i úspěšnému muzikálu Mamma Mia. „Tyto písně nás doprovázely celou cestu až do velké Síně slávy rokenrolu,“ řekl Benny Andersson, „a mluvím za nás všechny… Jsme hluboce, hluboce poctěni.“

Za Anderssonova doprovodu na klavír pak countryová zpěvačka Faith Hillová zazpívala hit The Winner Takes It All, který připomíná, že členové skupiny začínali jako dva manželské páry a skončili jako rozvedení.

Mezi oceněními jsou také jamajský reggae zpěvák Jimmy Cliff nebo britská skupina The Hollies, která i přes značnou popularitu zůstala v šedesátých letech ve stínu slavnějších kolegů Beatles.