Czech Grand Design 2009: Vrcholek ledovce za Národní technickou knihovnu

Praha - Vyhlašování letošních výročních cen Akademie designu ČR Czech Grand Design patřilo Petru Babákovi. Ze Stavovského divadla si odnesl titul Grand designér roku 2009 a cenu Grafický designér za vizuální styl, informační systém a knihu pro pražskou Národní technickou knihovnu a za publikaci Projektil architekti 2002/2008. Záznam slavnostního večera, koncipovaného podobně jako Ebenovy pořady Na plovárně, odvysílá Česká televize 13. března.

Babák navrhne podobu ceny, kterou obdrží laureáti v příštím ročníku, autorem té letošní byl loňský celkový vítěz Jan Čtvrtník. Podle něj znázorňuje plovoucí vrcholek ledovce. „Má symbolizovat to krásné, co z designu člověk vidí, ale hlavně devadesát procent tvrdé práce ukryté pod hladinou,“ řekl na slavnostním vyhlášení. Jeho blok z nerezové oceli obdrželo kromě Babáka dalších osm oceněných.

Za Národní technickou knihovnu byli oceněni také autoři mobiliáře knihovny ze studia HipposDesign, kteří vyhráli v kategorii Designér roku. Jejich sedačky vytvořené pro knihovnu posloužily také průvodci večera Marku Ebenovi pro rozhovory s nominovanými. Při jejich výrobě vycházeli autoři z „tvarosloví chemických vzorců a dětských stavebnic“.

V kategorii Módní designér roku zvítězil Jakub Polanka za kolekce Stardust, Re-evolution a limitovanou kolekci Simple.

Fotografem roku se stala Bára Prášilová nominovaná za kolekci fotografií Quiksilver Women, série pro magazín Esprit a fotografie pro knihu Křehký. Cenu „vyfoukla“ Robertu Vanovi, který se také dostal do užšího výběru. Nominován byl za fotografie pro výstavu a knihu Platinum Collection a za sérii New Kid on the Block pro časopis Dolce Vita.

Cenu v kategorii Objev roku si odnesla Lucie Koldová, která navrhla například víceúčelovou kolekci nábytku Home Fitness. Mladá designérka soutěžila také o titul Designér roku.

Výrobcem roku se stala firma Botas za nové edice bot a doplňků projektu Botas66, na kterých spolupracovala s designéry Janem Klossem a Jakubem Koroušem.

V kategorii Obchod roku zvítězil Simple Conceptstore nominovaný za návrh obchodu a kolekce českých designérů Jakuba Polanky, Zdeňka Vacka a Heleny Mertlové.

Do designerské "síně slávy" vstoupil František Vízner, jehož akademie odměnila zejména za dlouhodobou spolupráci se sklářským průmyslem.

V letošním roce byl poprvé vyhlášen také držitel Ceny veřejnosti, o kterých rozhodovali lidé přes internet. Nejvíce hlasů získalo studio Oficina za design televize Prima Cool.

Ceny Czech Grand Design pořádá agentura Profil Media, která už několik let připravuje v Praze přehlídku Designblok. Díla oceněných designérů budou vystavena od 10. do 21. března v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze.