Festival Jeden svět ocenil dokument o zavražděné ruské novinářce Anně Politkovské

Praha - Zvláštní cenu festivalu Jeden svět dostal film o zavražděné ruské novinářce Anně Politkovské, který natočil švýcarský režisér Eric Bergkraut. Informoval mluvčí festivalu Filip Šebek. Cenu dostávají snímky, které výjimečným způsobem přispívají k ochraně lidských práv. Čestným předsedou její poroty je bývalý prezident Václav Havel.

Snímek Dopis Anně je podle rozhodnutí poroty velmi komplexním portrétem novinářky a bojovnice za lidská práva Anny Politkovské, která patřila mezi přední kritiky takzvané druhé čečenské války a jejích krvavých masakrů páchaných ruskou armádou na civilním obyvatelstvu, stejně jako metod vlády Vladimira Putina, směrující zemi zpět k diktatuře. Autor filmu v roce 2006 získal na festivalu Jeden svět Cenu Rudolfa Vrby za snímek Čečenské pohlednice.
 
Podle Václava Havla je osud Anny Politkovské dramatem ruské demokracie. „Byla to obdivuhodná odvážná žena a je v zájmu nás všech, ale především Rusů samotných, dobrat se pravdy o jejím zavraždění. Můžeme jen doufat, že její smrt bude pochopena jako oběť, která vyprovokuje sebezáchovné pohyby ruské společnosti,“ uvedl Havel.
 
Bergkraut podle svých slov nechtěl natočil glorifikaci Politkovské - jistě nebyla, tak jako každý člověk, neomylná. „Na Anně mě fascinovala její nezdolná vůle nalézt pravdu a ochota tomu podřídit úplně vše,“ říká.
 
Politikovská byla zastřelena 7. října 2006, když vcházela do svého domu na moskevském sídlišti. Obránci lidských práv v Rusku i ve světě si myslí, že za vraždou nepohodlné novinářky stály ruské tajné služby. Kreml bez důkazů naznačuje, že zločin spáchali nepřátelé Ruska v zahraničí.
 
Ruští vyšetřovatelé už před časem oznámili, že vědí, kdo Politkovskou zavraždil. Případ prý je objasněn, ale problém je údajně usvědčit celý řetězec pachatelů od zadavatele přes organizátory až po vykonavatele.
 
Politkovskou se už předtím někdo pokusil otrávit na palubě letadla, přežila i třídenní zajetí v Čečensku. Film Erica Bergkrauta shromažďuje posmrtná vyznání přátel, rodinných příslušníků i kolegů, z nichž vyvstává obraz statečné ženy, intelektuálky a bojovnice, oživující v Rusku tradici disentu.
 
Snímek Dopis Anně se bude promítat v rámci projekcí vítězných filmů ve čtvrtek 13. března od 21:30 ve velkém sále kina Světozor.

https://www.ceskatelevize.cz/specialy/jedensvet2008/