Japonci chtějí vystavit epopej. Muchův vnuk se ale obává „cirkusu“

Praha/Tokio – Slovanská epopej od Alfonse Muchy možná poprvé opustí hranice České republiky. Všechna obří plátna chce totiž na tři měsíce vystavit jedna z největších kulturních institucí Japonska NHK Promotions. Na oplátku uhradí restaurování většiny obrazů. Zápůjčku musí ovšem nejprve odsouhlasit Rada hlavního města Prahy. Proti zapůjčení obrazů se ale už teď staví Muchův vnuk, který se obává, aby se z epopeje nestal „cestující cirkus po světě“, což by jen oddalovalo její konečné umístění v Česku.

„Dvacítka obrazů o slovanských dějinách by byla v roce 2012 na tři měsíce v muzeu, o kterém se říká, že je nejkrásnějším výstavním prostorem na této planetě. Už tam byla například kompletní výstava Vinciho i Gogha a určitě by to zvýšilo prestiž Muchova díla i povědomí o České republice v Japonsku,“ potvrdil Radiožurnálu, který informaci přinesl, šéf Galerie hlavního města Prahy Milan Bufka.

Japonci nechtějí zápůjčku zadarmo

Japonci za zápůjčku Česku slibují, že uhradí restauraci většiny obrazů z cyklu, zaplatí dopravu a také výrobu speciálních transportních beden pro přepravu pláten, která mají rozměry až 6 x 8 metrů. Slovanskou epopej by opravoval český tým restaurátorů a konkrétně by se zaměřil na 12 obrazů, které opravu podle šéfa galerie nutně potřebují. Podle neoficiálních informací by pojistná částka celého cyklu v tomto případě byla až 50 milionů euro.

„Na konci příštího roku bychom ta plátna ze zámku v Moravském Krumlově srolovali a v klimatizovaných bednách bychom je letecky přemístili do centra Tokia,“ řekl Českému rozhlasu Bufka. Podle jeho slov sice budou Muchova díla v Japonsku tři měsíce vystavena, ale mimo Českou republiku budou kvůli transportu i aklimatizaci děl zhruba půl roku.

„Jako šéf galerie bych byl určitě rád, kdyby pak přímo z Japonska v roce 2012 Slovanská epopej zamířila už ne do Moravského Krumlova, ale do Prahy, kde by mohla být umístěna buď v novém pavilonu, nebo v náhradních prostorách,“ doufá Bufka.

Radní pro kulturu nadšený je, Muchův vnuk příliš ne

Zájem japonské NHK Promotions o Slovanskou epopej vítá i radní pro kulturu Ondřej Pecha. „Druhá věc je, jak se na celou nabídku tak prestižní společnosti bude dívat Rada města. Máme připraveny materiály jako například smlouvy o krátkodobé zápůjčce i pojistné smlouvy a příští měsíc bych to chtěl kolegům předložit k projednání,“ předpokládá.

Nadšení s vystavováním kompletní Slovanské epopeje ale nesdílí vnuk Alfonse Muchy, který dlouhodobě jedná se zástupci Prahy o tom, kde a kdy bude z Moravského Krumlova Slovanská epopej přemístěna. John Mucha Radiožurnálu řekl, že s vyvezením obrazů do ciziny nesouhlasí. „Považoval bych to, jako kdyby se někdo obrátil na ČR a požádal, aby veškeré korunovační klenoty ČR byly půjčeny někam do ciziny,“ uvedl.

Převoz pláten považuje za riziko pro obrazy. Navíc si myslí, že zapůjčení obrazů by bylo úspěšné a z epopeje by se stal „cestující cirkus po světě“. Pak by se podle Johna Muchy oddalovalo konečné umístění epopeje v Česku a epopej by se stala „dojící krávou na peníze“.