Dvakrát Johnny Cash: na novém albu a s Pavlem Bobkem

Los Angeles/Praha - Šest let po smrti legendárního country zpěváka, kytaristy a skladatele Johnnyho Cashe dnes vychází jeho nové album. Novinka nazvaná American VI: Ain't No Grave se mezi jeho fanoušky dostává v den Cashových nedožitých 78. narozenin. Ain't No Grave nahrál Cash s producentem Rickem Rubinem. Obsahuje nahrávky, které nazpíval v posledních měsících svého života. K odkazu zpěváka se novou deskou s Cashovými písněmi nazvanou Víc nehledám hlásí i Pavel Bobek.

„Když jsme se k nahrávce vrátili a poslechli jsme si ji po Cashově smrti, připadalo nám, že jeho hlas přichází z jiného světa. Mělo to všechnu jeho sílu a přitažlivost, až nás to děsilo,“ prohlásil Rubin.

Album se akusticky podobá předchozím pěti deskám Cashovy comebackové série American Recordings. Mezi skladbami jsou písně napsané Sheryl Croweovou nebo Krisem Kristoffersonem. Jednu z písní už dříve nazpíval Bob Dylan.

V Cashově hlase lze prý poznat, kdy měl dobré a kdy špatné dny. Někdy je slabší, jako by zápasil s dechem, jindy zase silný tak, jak ho jeho fanoušci znali po desetiletí. Na albu zazní také píseň I Corinthians: 15:55, kterou napsal během posledních tří let svého života.

Bobek zpíval s Cashem, teď zpívá pro něho

Cash má mnoho příznivců i v České republice. Mezi největší patří zpěvák Pavel Bobek, který na začátku roku v proslulém americkém studiu Quad v Nashvillu nahrál album jeho písní s českými texty. Nahrávky, které vznikly pod producentským dohledem Luboše Maliny z Druhé trávy, vyjdou v České republice v březnu pod názvem Víc nehledám.

Bobek se v roce 1978 s Johnnym Cashem osobně setkal v Praze a nakonec si s ním i zazpíval jeho píseň Sunday Morning Coming. S nahrávkou mu nyní v  americkém studiu pomáhali - vedle zpěváka Roberta Křesťana - studioví muzikanti z Nashvillu včetně Dava Roeho, dlouholetého kontrabasisty Johnnyho Cashe, jenž slavného zpěváka doprovázel v posledních letech jeho koncertní kariéry.

Banjo, dobro a další akustické kytary do patnácti písniček nahráli členové Druhé trávy už v České republice, kde dozpívali své party hostující zpěváci. "Například píseň Sunday Morning Coming Down je duetem s Robertem Křesťanem, známou Highway Man si zase se mnou zazpívá Míša Leicht z Copu, opět Křesťan a Wabi Daněk. V It Ain't Me, Babe vokál Cashovy manželky June Carterové nahradí Pavlína Jíšová,„ uvedl Bobek. “Nahrávat album v Americe a navíc s takovými muzikanty je sen, který jsem se ani neodvážil snít," dodal.

Pavel Bobek a Pavlína Jíšová (prosinec 2007)
Zdroj: ČT24/www.pavelbobek.cz