Cinema Mundi sází na filmy, ne na okázalost

Brno - Americkému válečnému filmu Smrt čeká všude, který je mezi favority boje o Oscara, patřila ve středu první projekce nového filmového festivalu Cinema Mundi v v Brně. Přehlídka, která potrvá do 3. března, neoficiálně začala v podvečer na náměstí Svobody. Poté se účastníci přesunuli do multikina na oficiální ceremoniál a první projekci. Festival sází na uvolněnou atmosféru bez červených koberců a okázalých párty - předsálí zdobilo jen pár desítek nafukovacích balonků.

„Do Brna vstoupil svět,“ prohlásil herec a režisér Břetislav Rychlík. Na přehlídku už přijeli i další hosté, například chilský režisér Miguel Littín (jemuž ale zdravotní indospozice zabránila zúčastnit se zahájení). „Festivalům se jinak vyhýbám, ta česká smetánka mě většinou spíše rozesmává, ale tohle je výborný nápad,“ uvedl moderátor Jan Kraus, který při příležitosti zahájení v Brně připravil speciální vydání svého pořadu Uvolněte se, prosím. Na červeném gauči zasedli Jiří Králík, Josef Čadík, Oliver Pospíšil, David Gainer a Elmar Kloss ml., který zavzpomínal mimo jiné na svého slavného otce.

Hlavní programový blok přehlídky je věnován snímkům, které jednotlivé státy světa vyslaly do boje o Oscara za nejlepší zahraniční film - každý den se představí jiná oblast světa, od jižní Asie po severní Evropu. Podobně zaměřená přehlídka podle organizátorů nikde na světě neexistuje. Dramaturg a umělecký ředitel Jiří Králík, bývalý šéf Letní filmové školy v Uherském Hradišti, poznamenává, že přehlídka je příležitostí vidět filmy, jejichž autoři jsou ve svých zemích populární třeba tak, jako režisér Jan Hřebejk v Česku, ale u nás je nikdo nezná.

Další projekce věnovali pořadatelé například českým oscarovým filmům a dílu brněnského rodáka Elmara Klose, od jehož narození by letos uplynulo 100 let. Na Klose při zahájení zavzpomínal jeho stejnojmenný syn, dabingový režisér. Klosovi staršímu podle syna sice Oscar možná přinesl uznání v cizině, ale v Česku měl problémy. „Za normalizace nesměl vůbec nic, byl persona non grata,“ uvedl Klos mladší.

Cinema Mundi promítne v sedmi dnech asi stovku celovečerních a přibližně 50 krátkometrážních filmů. Vedle odpoledních a večerních projekcí jsou připraveny dopolední promítání pro školy a od 12:30 se každý den konají dvě bezplatné projekce. Přesný program je k dispozici na webových stránkách festivalu.

Festival jako hlavní pořadatel připravil Kinematograf bratří Čadíků, Pořadatelé před prvním ročníkem přehlídky bojovali s omezeným rozpočtem, museli proto proškrtat seznam hostů. Festival nezískal finanční podporu brněnské radnice. Představitelé města slíbili, že pokud se přehlídka vydaří, podpoří ji příští rok.

  • Ukrutně šťastni zdroj: MFFKV http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/401/40033.jpg
  • Protektor zdroj: 2 media http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1204/120392.jpg
  • Obchod na korze zdroj: Bontonfilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1342/134168.jpg
Vydáno pod