Vedlejší efekt Böhma a Franty sahá až do Opavy

Opava – Dvojice mladých výtvarníků David Böhm a Jiří Franta představila na přelomu roku svou tvorbu v rámci výstavy Finále 09 - v pražském Centru současného umění DOX se tehdy prezentovalo všech pět finalistů Ceny Jindřicha Chalupeckého 2009, k nimž Böhm a Franta patřili. Pro expozici představili nástěnnou malbu, jejíž jednu část bylo možné přečíst až po nasvícení speciální baterkou. Ti, kteří nestačili do DOX zavítat, se za tvorbou dvojice mladých výtvarníků mohou nyní vydat do Opavy.

Pod názvem Vedlejší efekt Böhm a Franta, nedávní absolventi pražské AVU, představují v opavské Galerii Cella své nové práce. Jde o několik velkoformátových kreseb a tři videoinstalace.

Do povědomí širší veřejnosti vstoupila tato dvojce svými opakovanými kresebnými pojednáními galerijních stěn. Charakteristickým rysem jejich tvorby je hra - s významy, se záměnou autorství, s autorským rukopisem, se způsobem instalace či s fenoménem procesu kresby.

Tématem opavské výstavy je právě autorský rukopis. Svou práci nebere dvojice jako průkopnický experiment, nejde o průzkum s vážnou tváří, o nalezení „pravdy“, ale úsilí o vyjevení „vedlejších efektů“ je podáno především s nadhledem a humorem. „Problémy“ autorského rukopisu jsou navíc demonstrovány formou performance a divákovi následně předkládány jako videoinstalace.

Vystavované práce přiblížil Jiří Franta následujícími slovy: „…Je to dobře vidět na videu s názvem Jako Mattise, kdy se za pomoci dlouhé tyče snažíme napodobit to, co je znázorněno na obrázku před námi. Jde o výjev z probíhající práce Henriho Matisse, který kreslí pomocí delší hůlky na zeď. Podobný princip jsme použili i my. Snažíme se tento výjev přenést na stěnu co nejvěrněji. Dochází k nechtěnému výrazu, který není dán kreslířskou schopností autora, ale přirozenou nešikovností dochází k vedlejším efektům, vzniká jakýsi nechtěný rukopis.“

kdy a kde: David Böhm, Jiří Franta / Vedlejší efekt - Galerie Cella, suterén Historické výstavní budovy Slezského zemského muzea, 24. 2. – 26. 3. 2010

Jiří Franta a David Böhm
Zdroj: ČT24/DOX