Anifilm s AniFestem soupeřit nechce

Třeboň - Mezinárodní soutěžní festival animovaných filmů AniFest, jehož devátý ročník organizátoři nečekaně přestěhovali z Třeboně do Teplic, nahradí na jihu Čech Anifilm. Jeho organizátory budou spolu s městem zakladatelé a dlouholetí expořadatelé AniFestu v čele s majitelem studia Anifilm Tomášem Rychetským a Petrem Slavíkem. Přehlídka zaměřená na česko-slovenskou animovanou tvorbu se bude konat na několika místech Třeboně od 29. dubna do 2. května - v jiném termínu než teplický AniFest. Organizátoři Anifilmu upozorňují, že s AniFestem nechtějí soupěřit.

Organizační tým se před dvěma roky rozpadl kvůli tendencím přesunout část přehlídky do Teplic, což se loni také stalo. Loňský ročník AniFestu podle výkonného ředitele Anifilmu Tomáše Rychetského organizátory finančně i organizačně vyčerpal. AniFest se letos bude konat v Teplicích od 18. do 23. května.

„Chceme, aby se na Anifilmu ukázalo to nejnovější, co v české i slovenské animaci vzniklo. Doufáme, že z toho vzejde i zajímavý vítěz,“ říká další z organizátorů Petr Slavík. Nesoutěžní část bude zaměřena na děti a veřejnost i profesionály. „Snad se podaří získat i předpremiéry a novinky,“ dodává Rychetský.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Organizátoři mají silné partnery - kraj a třeboňskou radnici. „Animovaný festival v Třeboni je dobrá věc, stojí za to ho podporovat,“ říká hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD). Podle třeboňského starosty Jana Váni (ODS) se město o tom, že přehlídka v Třeboni nebude, dozvědělo koncem ledna. Na festival má město v rozpočtu připraveno 300 tisíc korun, dalšími asi 200 tisíci korun přispívaly třeboňské lázně. Město také investovalo 8,5 milionu korun do právě probíhající modernizace kina Světozor, která umožní digitální a 3D projekce. Jedno plátno bude nově umístěno i na hladině rybníku Svět.

Třeboň vs. Teplice

Podle mluvčí AniFestu Magdaleny Šebestové se AniFest loni přesunul do Teplic proto, že zájem publika přerostl rozměry města, které nebylo schopno kapacitně uspokojit všechny zájemce o animovaný film. „Teplice a Ústecký kraj nabídly lepší partnerské podmínky,“ řekla. Starosta Třeboně Jan Váňa míní, že za stěhováním AniFestu jsou peníze. Organizátoři se prý snažili kvůli grantům propojit osu jih - sever, od Rakouska přes Třeboň a Teplice do Německa. Začali festival pořádat ve dvou městech a zjistili, že to není ekonomické. „Ještě 29. ledna měli na webových stránkách, že festival bude v Třeboni,“ upozorňuje Váňa.

Spor s novými organizátory AniFestu vznikl před lety kvůli záměru vybudovat ve zchátralém objektu Měšťanské besedy centrum animace. Protože organizátoři podle starosty na ni nesehnali potřebné miliony, pustilo se město do obnovy památkově chráněného objektu loni samo, ale s jiným záměrem. Počítalo s tím, že v něm bude mít jisté zázemí i AniFest. Šebestová přiznává, že o stěhování přehlídky rozhodl fakt, že město nechtělo organizátorům festivalu zaplatit 200 tisíc korun, které údajně vynaložili na studii záměru centra animace. Podle starosty na náhradu nemají nárok, nebyla s nimi podepsána žádná smlouva. Více o kauze zde.

Organizátoři se shodují, že s teplickým AniFestem nesoupeří. Snažili se jen zaplnit volné místo. „Rozhodně nechceme, aby to byl 'šprajc'. Máme zkrátka rádi festival a animaci,“ říká Petr Slavík. Společnost Anifilm existuje od roku 1990 a specializuje se na dětskou animovanou tvorbu, převážně pro televizní společnosti.