Hra na herce a diváky, která své hráče může přehrát

Praha - Soubor s mezinárodním složením i respektem Farma v jeskyni představuje svůj projekt nazvaný Divadlo/The Theater. Premiéra česko-brazilské inspirace se uskutečnila ve středu 10. února v Prostoru Preslova 9 v Praze na Smíchově. Soubor hledal inspiraci během svých expedic do severní Brazílie, kde mapoval tradice koloniálních tanců afrických otroků, jež mají schopnost oslovit i současného diváka. Další reprízy představení je možné vidět 11. a 12. února.

„Brazilci si tuto tradici předávají bez vysvětlování, je to univerzální lidský odkaz, který nepotřebuje být dále zpracovávaný slovem, neboť slovo ho nedokáže dostatečně vysvětlit. Inscenace mluví o neschopnosti unést realitu světa, který žijeme. Světa rozděleného na herce a diváky,“ uvedl režisér a ředitel Farmy v jeskyni Viliam Dočolomanský.

Farma v jeskyni nevnímá brazilské tance jako pouhou taneční formu, ale jako svébytný duševní stav. „Samotné kroky a technické variace, ty se dají naučit, ale ten jakýsi esprit a energie, to je téměř nepřenositelné,“ upozorňuje tanečnice Zuzana Pavuková.

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)

Farma v jeskyni staví své projekty na intenzivní a uzavřené divadelní práci. „Přinášejí další hereckou kvalitu, takového velkého hereckého nasazení souboru, který tím, že o sobě ví velmi mnoho v herecké spolupráci, může dosáhnout velmi kvalitních výsledků,“ vyzdvihuje práci souboru teatrolog Peter Christov.

Farma v jeskyni

Mezinárodní soubor je ověnčený mnoha prestižními zahraničními cenami, mimo jiné první cenou na předním divadelním festivalu Fringe ve skotském Edinburgu. Mezinárodní divadelní studio, zaměřené na tvorbu, vývoj a výzkum lidského výrazu, definuje vztahy mezi já – ty, tělo – hlas, kultura – příroda, veřejnost - intimita, výzkum – tvorba. Hledá tělesnou artikulaci toho, co se slovem ani jiným médiem nedá vyjádřit.

Inspiraci nachází v nepravidelných terénech hudby, torzech kulturních projevů, lidském dotyku, architektuře prostoru a osobní výpovědi. Soubor se vyjadřuje ke skutečnostem, které jsou pro jeho členy osobně a sociálně aktuální. Studio pracuje pod vedením svého zakladatele - režiséra Viliama Dočolomanského.

Součástí práce Farmy v jeskyni není pouze vytváření inscenací, ale také edukativní činnost, základní výzkum umění herce a vybraných kulturních minorit.

Studio se začalo formovat v roce 2001 při přípravách projektu Lorca v Praze. Název Farma v jeskyni je doslovným překladem arabského slova daimuz, kterým byl pojmenován Lorcův rodinný statek.