Vzpoury: Havlova pravda, Landovského klaunství a Suchého práce

Praha - Souborné vydání starších rozhovorů publicisty Karla Hvížďaly s dramatikem a exprezidentem Václavem Havlem, se spoluzakladatelem divadla Semafor Jiřím Suchým a s hercem Pavlem Landovským se brzy objeví na pultech českých knihkupectví. Knihu nazvanou Vzpoury autor začátkem týdne představil spolu se Suchým a Landovským v pražské kavárně Krásný ztráty. Pozvání přijal také Havel, ze zdravotních důvodů se však omluvil.

Na slavnostní představení knihy se dostavily desítky hostů, mezi jinými i senátor a lídr strany TOP 09 Karel Schwarzenberg. Také on patřil k osobnostem, které Hvížďala v minulosti zpovídal. V knize Vzpoury čtenáři najdou Dálkový výslech s Havlem, Soukromou vzpouru s Landovským a Povídání se Suchým.

Všechny tři tituly vznikly už na přelomu 80. a 90. let. Rozhovory se dotýkají především divadelní práce všech tří osobností. Hvížďala se v rozhovorech zaměřuje mimo jiné na 50. a 60. léta, kdy všichni tři divadelníci významně ovlivňovali kulturní dění. Havel byl tehdy spojovaný s Divadlem Na Zábradlí, Landovský s Činoherním klubem a Suchý se Semaforem.

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)

Podle Hvížďaly se rozhovory mezi sebou liší například použitým jazykem. Autor se vždy snažil zachytit jazykovou osobitost lidí, s nimiž hovořil. Zatímco u Havla a Suchého jazyk nemusel příliš upravovat, u Landovského bylo prý potřeba jazyk občas „zcela vymyslet“. 

„Lanďák u rozhovorů různě skákal, sundával si kšandy, učil nás pít a podobně, musel jsem ta jeho gesta nějak dostat do jazyku,“ řekl Hvížďala. Někdy prý bylo těžké Landovského přemluvit, aby spolupracoval. Herec prý dostával „ponorkovou nemoc“ a stěžoval si, že ho publicista „mučí“. V takových chvílích prý Hvížďala chodil po Bonnu, kde rozhovory tehdy vznikaly, a hledal známé, aby přišli a vytvořili Landovskému tolik potřebné obecenstvo. Pak se teprve mohlo pokračovat v rozhovorech. 

Tři rozhovory představují tři typy vzpoury: Václav Havel bojoval s vládnoucí nenormalitou životem v pravdě, Pavel Landovský klaunstvím a Jiří Suchý prací.

Dálkový výslech vznikl na konci roku 1985. Havel tehdy namluvil přes 14 hodin magnetofonových pásků s odpověďmi na otázky, které mu Hvížďala poslal z Bonnu. Soukromá vzpoura vznikla v roce 1987 při návštěvě Landovského v Bonnu. Napsat rozhovor se Suchým Hvížďalu napadlo v době, kdy dokončoval interview s Havlem. Natočit kupu pásků se povedlo až v červenci 1990, opět v německém Bonnu. Povídání vyšlo v roce 1991 u příležitosti 60. narozenin Suchého. 

Souborné vydání všech tří rozhovorů se prý zrodilo z nápadu Landovského doplnit a znovu vydat Soukromou vzpouru. Kniha navíc obsahuje fotografie a novou Hvížďalovu předmluvu.