Kintera má problém větší, než máš ty

Praha – Krištof Kintera patří mezi nejznámější umělce mladé generace na české výtvarné scéně. Jeho práce z posledních dvou až tří let jsou vystaveny v Galerii Jiří Švestka (od 15. ledna do 6. března) pod názvem Větší problém, než máš ty. Vypovídají o jeho fascinaci energií a posedlosti lampami veřejného osvětlení. Obří světelné objekty mluví a hýbou se – Kintera se ovšem nesoustředí jen na design, ale také na mechaniku a funkčnost.

„Zakládám si na tom, že každá socha má vlastní genezi, vlastní příběh. V zásadě na sebe nenavazují, ale když se dají dohromady, mohou vytvářet jakousi procházku surreálnou krajinou a najednou tvoří celek, aniž by byly jako celek zamýšlené,“ říká o svých sochách Kintera.

V Galerii Jiří Švestka představuje Kintera rozměrné světelné objekty, plastiky a práce na papíře. Jeho instalace opět kladou otázky, nápaditě a vtipně. Objekt s názvem Mé světlo je tvůj život je sestrojen ze starých lampiček a svítidel, které svítí. Spotřeba je prý pět kilowattů za hodinu. Obří lustr je zas vytvořený ze starých pouličních lamp. Duch svatý, otevřený nazval Kintera kouřící pozlacený sud, jiná jeho socha, černá pohybující se hmota, se jmenuje Všechny moje špatné myšlenky.

Reportáž Lucie Klímové (zdroj: ČT24)

V galerii se dějí zajímavé věci

Kintera je známý svou tvorbou ve veřejném prostoru. Z ulice ale plynule přechází i do uzavřené galerie, výstava v Galerii Jiří Švestka je toho důkazem. „Když vezmu prvky ulice a dám je do galerie, začnou se dít pro mě zajímavé věci,“ vysvětluje, proč objekty umístil do výstavních prostor.

Sám sebe označuje Kintera za sochaře, vyhýbá se módnímu pojmu koncept, vychází spíše z každodenní zkušenosti. Za sebou má desítky výstav v Česku i v zahraničí, jeho práce jsou zastoupeny v řadě sbírek. Naposledy na sebe upozornil spoluprací s Davidem Černým na bruselské instalaci Entropa.

Příprava výstavy Krištofa Kintery Větší problém než máš ty v Galerii Jiří Švestka
Zdroj: ČT24/Galerie Jiří Švestka