Avatar je jako zlatý poklad

Los Angeles/Praha - Filmová sci-fi Avatar se podle serveru The Hollywood Reporter (THR) stala nejvýdělečnějším snímkem v kinech všech dob. Distribuční společnost 20th Century Fox potvrdila, že film režiséra Jamese Camerona překonal rekordní celosvětovou tržbu, kterou dosud držel jiný Cameronův snímek Titanic. Po více než šesti týdnech na plátnech kin vydělal Avatar na vstupném 1,8437 miliardy dolarů (asi 34 miliard korun).

Překonal tak ještě nedávno nemyslitelnou hranici 1,843 miliardy dolarů, které v letech 1997 až 1998 v kinech zaplatili návštěvníci Titanicu. Na zahraničním trhu si Avatar dosud připsal 1,292 miliardy dolarů, tedy o 50 milionů více než Titanic. V severoamerických kinech vydělal dosud 551,7 milionu dolarů, což je ovšem o 49 milionů méně, než utržil Titanic.

„V historii kinematografie z dvaceti nejúspěšnějších filmů až dosud byly pouze tři původní filmové scénáře. To se podařilo Jurskému parku, Titaniku a Hledá se Nemo,“ připomněl filmový publicista Petr Cívka. „Avatar byl vlastně pro Camerona velkým riskem. Snímek natočil po dvanácti letech od svého posledního filmu a investoval do něj půl miliardy dolarů, aniž by měl v rukávě zaručenou hvězdu nebo látku, která by sama o sobě znamenala úspěch. O úspěchu rozhodla řada faktorů, v prvé řadě technologická revolučnost, dále Cameronův talent a umění a jeho čich na téma, jež dokáže rezonovat v té nejširší skupině diváků,“ dodal Cívka ve Studiu 6.

Filmový publicista Petr Cívka o úspěchu Avatara ve Studiu 6 (zdroj: ČT24)

V tržbách není započítána inflace ani vzrůstající cena vstupenek v historii. Po jejím započtení zůstává nejúspěšnějším filmem promítaným v Severní Americe snímek Jih proti severu z roku 1939.

Avatar
Zdroj: ČT24/Bontonfilm
Vydáno pod